2024. március 19. kedd
More

    Mi történik a testeddel, ha az orron vagy a szádon keresztül lélegzel

    A légzés olyasvalami, amit gondolkodás nélkül teszünk, de ez egy olyan hatékony eszköz, amelyet helyesen használva mindenben segíthet, a stressztől az alaperőn át az emésztésig. Ezt szem előtt tartva kíváncsiak voltunk, hogy a kilégzés módja – akár az orrunkon, akár a szánkon át történik – hatással van-e úgy általában és az edzés közben. Röviden: abszolút így van. Tehát mi történik a testeddel, amikor az orrodon keresztül lélegzel vagy amikor a szádon keresztül?


    „Az orrnak több mint 30 funkciója van” – mondja Ally Maz, az  Open vezetett meditációs oktatója. Ezek közül a legfontosabb a levegő szűrése, párásítása és a hőmérséklet szabályozása légzés közben. Jessica Phillips, a P.volve meditációs szakértője és mindfulness-alapú életvezetési tanácsadója hozzáteszi, hogy rengeteg kutatás folyik a légzés előnyeiről – és különösen az orrból történő légzésről. „Így tervezték a testünket, és ezért van orrunk!”

    „Az orrlégzés tudományosan bizonyított, hogy a napi légzés legegészségesebb módja. Segít lelassítani a légzésünket, ami a „küzdj vagy menekülj” stresszreakciónkból a „pihenés és emésztés” helyére tol ki, amit paraszimpatikus idegrendszernek nevezünk” – mondja Maz. „Az orrlégzés segít teljesebb, mélyebb lélegzetvételben, ami serkenti az oxigén nagyobb eloszlását a testben, és stimulálja a paraszimpatikus receptorokat, amelyek a test és az elme megnyugtatásához kapcsolódnak” – teszi hozzá Phillips. Mindkettő azt javasolja, hogy a lehető legtöbbet az orrodon keresztül lélegezz.

    Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha, de soha ne lélegezz a szádon át. „A szájon keresztül történő légzést rövid és kontrollált időn belül arra használják, hogy az agy domináns részeit elmozdítsák, ezáltal nagyobb szabadulási, tisztasági és jelenléti állapotokhoz juthatunk” – mondja Maz. A szájon keresztül történő kilégzés is segíthet a test lehűlésében.

    Összefoglalva: „Gondolkodj: az orr = nyugalom, és a száj = rövid ideig tartó kontrollált légzés a katartikus, mély felszabadulás érdekében” – mondja Maz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!