2024. március 19. kedd
More

    Ha többet kapsz ebből a fontos vitaminból, az enyhítheti az ízületi gyulladást a térdedben

    Kevés dolog zavaróbb, mint az ízületi gyulladás. Állandó útitárs, amely a legtöbb mozgást megnehezíti, különösen akkor, ha a térdedben érzed. Lehet, hogy egész nap a kanapén akarsz ülni, de nem éppen ez a legegészségesebb szokás. Ehelyett próbálj több D-vitamint szedni, hogy csökkentsd az ízületi gyulladásból eredő térdfájdalmaid. Egy új tanulmány megerősítette a kapcsolatot az állapot és a megkönnyebbülés között.


    Az ízületi gyulladás az ízületek bélésében alakul ki, ami gyakran szövetkárosodáshoz és krónikus fájdalomhoz vezet. Ez különösen igaz a térdre, amely folyamatosan mozog, hajlik és megtámasztja a súlyodat. Egy spanyolországi kutatócsoport arra törekedett, hogy feltárja a D-vitamin szerepét a térdízületi gyulladás kialakulásában, hogy megpróbáljanak enyhülést találni. Eredményeik ígéretesek mindenki számára, aki ezzel a fájdalommal küzd.

    A kutatók egy 96 emberből álló csoportot kettéosztottak: az egyik csoportban korai osteoarthritisben szenvedtek, míg a kontrollcsoportot azok alkották, akiknél nem volt jelen ilyen állapot. Minden résztvevőnél megvizsgálták a D-vitamin szintet, valamint a vér kalciumszintjét szabályozó mellékpajzsmirigyhormon szintet.

    Összességében a tudósok azt találták, hogy a korai osteoarthritisben szenvedőknél alacsonyabb volt a D-vitamin szint, és jelentős részük hiányos volt a kontrollcsoporthoz képest. Az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők nagyobb fájdalmat és általános kényelmetlenséget is mutattak. Ez arra késztette a tudósokat, hogy kiemeljék a vitamin szerepét az osteoarthritis kezelésében és lehetséges megelőzésében.

    Hogyan növelheted a D-vitamin szintedet?

    Ha fájdalommal küszködsz, érdemes lehet növelni a D-vitamin beviteledet. A „napfény-vitamin” testünk számos fontos funkciójában szerepet játszik  – de nem mindig könnyű bevinni. Ehelyett élelmiszerekhez és kiegészítőkhöz fordulhatunk, hogy eleget együnk.

    Egy egyszerű módja annak, hogy több D-vitaminhoz jussunk, ha tejet iszunk, amely „az egyik legnépszerűbb dúsított termék D-vitamin-koncentrátum hozzáadásával” – mondja Dr. Stewart Allan. De ha inkább  ragaszkodsz a hagyományos étrend-kiegészítőkhöz, Stewarts szerint ezek „ugyanazokat az egészségügyi előnyöket nyújtják”.

    Ennek az egészséges vitaminnak a fogyasztása segíthet enyhíteni az ízületi gyulladásos fájdalmat a térdedben!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!