2024. április 25. csütörtök
More

    Amit a PMS-ről tudnod kell

    A premenstruációs szindróma (PMS) nők millióit érinti szerte a világon. Téged érinthet, ha súlyos hasi fájdalmat, mentális problémákat vagy depressziót tapasztalsz.


    Bár a PMS továbbra is folyamatos probléma, amely sok nő életét megnehezíti, szerencsére manapság számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Cikkünkben a gyógynövények elképesztően hatékony felhasználási módjairól írunk, amelyeket érdemes kipróbálni, ha az alábbi tüneteket tapasztalod.

    Tünetek

    A PMS tünetei 5-11 nappal a menstruáció előtt jelentkeznek, és általában a menstruáció után enyhülnek. A PMS oka még mindig ismeretlen, de sok kutató úgy véli, hogy összefüggésben áll a nemi hormonok és a szerotoninszint változásával a menstruációs ciklus elején.

    A PMS gyakori tünetei közé tartozik a puffadás, hasi fájdalom, mellfájdalom, fokozott étvágy, emésztési problémák és természetesen olyan mentális problémák, mint az ingerlékenység, szorongás vagy depresszió.

    A gyógyszeres kezelés, az étrend és az életmód változtatása, valamint a gyógynövényes szerek használata is enyhítheti a kellemetlen panaszokat – ez utóbbi az ősi hagyományos orvosláson alapul, és azok kedvelik, akik nem szeretnének gyógyszert szedni, vagy valamilyen természetes módszerrel szeretnék kiegészíteni kezelési tervüket.

    Gyógynövények

    Eddig kevés tanulmány támasztja alá hatékonyságukat, de sokkal többen számoltak be pozitív tapasztalatokról. Talán hallottál már a kamilla, a cickafarkfű vagy a gyömbér egészségvédő hatásáról. Jelenleg azonban három olyan gyógynövényről olvashatsz, amelyek kevésbé ismertek.

    Kányabangita

    Nem véletlenül nevezik görcskéregnek is: a kányabangita gyümölcskivonatának köszönhetően segít ellazítani az izmokat és az ereket, így természetes görcsoldóként hat. Ez az első választás a dysmenorrhoea, különösen a PMS tüneteinek enyhítésére. Álmatlanság és szorongás esetén is segít, ami különösen előnyös a nehéz napokon.

    Kínai angyalgyökér

    Régóta alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban, terápiás előnyei szinte végtelenek: segít enyhíteni a menopauza tüneteit, a hasi görcsöket és az ízületi gyulladásokat, serkenti a sebgyógyulást, sőt rákellenes tulajdonságait is tanulmányozták. A kínai angyalgyökér jótékony hatásainak többsége a ligustilidből származik, egy erős vegyület, amely a növény körülbelül 1%-át teszi ki, és biztosítja annak erős illatát.

    Görögszéna

    A görögszénát ízesítőként, szappanok és samponok formájában használják bőrbetegségek kezelésére, valamint étrend-kiegészítőként a nők egészségének támogatására. Természetes szteroidtartalma miatt részt vesz a női hormonok szabályozásában, így nemcsak premenstruációs zavarok, hanem menopauza utáni kellemetlenségek esetén is alkalmazható.

    Ha a gyógyszerszedés előtt szeretnél természetes gyógymódokat kipróbálni, az életmódváltás mellett érdemes lehet különféle gyógynövényeket is kutatni. Ha már szedsz valamilyen gyógyszert vagy terhes vagy, mindenképpen beszélj  az orvosoddal, mielőtt bármilyen alternatív kezelést elkezdenél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!