2024. április 18. csütörtök
More

    A bőrgyulladás tünetei

    A bőrgyulladás a hám és a szubepiteliális kötőszövet akut vagy krónikus gyulladása, amelyet idegen anyagok okozhatnak, mérgező vagy allergiás kóros mechanizmusokkal.


    A leggyakoribb tünetek: bőrirritáció, viszketés, bőrpír, duzzanat, hólyagok, nedvesedés, hámlás. A folyamatos vakarás és dörzsölés a bőr megvastagodását és megkeményedését okozhatja.

    A bőrre felvitt anyagok kétféleképpen okozhatnak ekcémát: egyrészt közvetlenül károsítja és irritálja a bőrt, másrészt allergiás úton, azaz túlérzékenységi reakciókon keresztül. Az ekcéma bizonyos típusai csak a test bizonyos részeit érintik.

    Egyes anyagok károsíthatják és irritálhatják a bőrt – gyakran csak ismételt használat után okozhatnak bőrgyulladást. A gyulladás lehet akut vagy krónikus. Az irritáló anyaggal való érintkezést követően kialakuló kontaktekcéma súlyossága az enyhe, átmeneti bőrpírtól a súlyos hólyagokig terjedhet.

    Gyakoriak az apró, viszkető hólyagok. A kiütés kezdetben a bőrrel érintkező területre korlátozódik, de később enyhülhet. Az ekcéma mértéke lehet kicsi (mint a fülcimpa ekcémánál), de előfordulhat nagyobb felületeken is (például testápoló általi ekcémánál).

    A bőrpír általában néhány napon belül eltűnik, amikor a kiváltót eltávolítják a környezetből. A hólyagok nedvesek és pikkelyesek lehetnek, de gyorsan kiszáradnak. A bőr hámlása, viszketése és átmeneti megvastagodása azonban napokig vagy hetekig fennmaradhat.

    Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

    A klinikai megnyilvánulások nem a szervezet reagálóképességétől, hanem az azt okozó anyagtól függenek. A háttérben leggyakrabban szappanok, mosószerek és tisztítószerek állhatnak.

    Akut gyulladás esetén bőrpír és duzzanat jelentkezik, egyértelműen a gyógyszerrel való érintkezés helyén, majd hólyagok alakulnak ki. Később a hólyag felrobban, és nedves, pikkelyes elváltozást hagy maga után. A gyógyulási folyamat során a bőr felülete kipirosodik, hámlik, végül a pigmentfoltok látszódnak a helyükön. A betegség nem terjed át a bőr más területeire. A tünetek nem szűnnek meg azonnal az ekcémát kiváltó szerek abbahagyása után, és legalább 3-4 hét kell a bőrkárosodás visszafordításához.

    Ezalatt a bőr regenerálódik.

    Krónikus folyamat akkor következik be, amikor a bőrt hosszabb ideig káros ingerek érik. A betegség általában bizonyos vegyi anyagok vagy kisebb bőrsérülések miatti foglalkozási sérülés. A bőr vörös, megvastagodott, hámlik és nagyon viszket. Mély, fájdalmas repedések keletkezhetnek a tenyérben és a talpban. A kezelés csak akkor lehetséges, ha a kiváltó okokat be tudjuk azonosítani és meg tudjuk szűntetni.

    Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

    Allergiás ekcéma

    Ez a forma a lakosság 1-2%-át érinti. A triggerek – ismételt expozíció után – allergiás, túlérzékenységi reakciókat váltanak ki a bőrben. Az első érintkezéskor egy immunfolyamat indul be az anyaggal szemben, érzékenyítve ezzel a szervezetet. Ha a szervezet ismét kapcsolatba kerül az anyaggal, a folyamat azonnal megindul, és 10-14 nappal később jelentkeznek az első allergiás tünetek. Így azt tapasztaltuk, hogy például egy új kozmetikai termék használata nem okoz azonnali tüneteket, csak néhány nap múlva. A szervezet „nem felejti el” az évek során kialakult allergiákat.

    Az allergiát kiváltó anyagok száma szinte végtelen. A „bűnösök” (gyűrűk, óraszíjak, fogkrém, piperecikkek) leggyakrabban a mindennapi életben rutinszerűen használt vegyszerekben és tárgyakban találhatók. Az allergiás ekcémát okozó leggyakoribb anyagok a következők: nikkel (fémtárgyakban található), króm (cementben, gyufafejekben, cipőcserzőszerekben), gumialkatrészek, perubalam (sok ételben és italban megtalálható), különféle színezékek és fűszerek.

    Diagnózis

    Mivel az ekcémának számos kiváltó oka lehet, nem mindig könnyű kitalálni őket. A legtöbb ember nem követi nyomon a bőrrel érintkezésbe kerülő összes anyagot, bár az első bőrtünet helye gyakran fontos támpont az okhoz. Ha az orvos kontaktekcémát gyanít, de a gondos vizsgálat nem határozza meg egyértelműen az okot, nyomon követési vizsgálatokat lehet végezni. Ebben a tesztben egy kis tapaszt, amely a leggyakrabban kontaktekcémát okozó anyagot tartalmaz, 2 napra a bőrre helyezik, és figyelemmel kísérik a dermatitisz kialakulásáig eltelt időt. A korai felismerés és a megfelelő kezelés azért fontos, mert a nem megfelelő kezelés szövődményekhez vezethet (impetigo, krónikus ekcéma, generalizáció, eritroderma).

    Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!

    Korrekt betegkezelési követelmények: szakorvosi konzultáció, allergia szűrés, beteg tájékoztatása a betegség természetéről, gyermek esetén a szülők tájékoztatása, időskorúak kezelésébe a hozzátartozók bevonása, gyógyulás.

    A bőrgyulladás, az ekcéma általában krónikus és visszatérő betegség. A kiváltó ok tisztázása és a hosszú távú kezelés hosszú folyamat. A nedvesítéssel járó viszketés és kényelmetlenség gyakran türelmetlenné teszi a betegeket, és bizalmatlanná teszi a kezelőorvossal szemben. Bonyolítja a helyzetet, hogy a betegség számos formájában a pszichés stressz fontos provokáló és fenntartó tényező. A sikeres kezelést megkönnyíti, ha az orvos elmagyarázza a betegnek a kezelés okát és a lassú gyógyulást.

    Leggyakoribb formái: kontakt dermatitis, atópiás dermatitis, mikrobiális ekcéma, dehidratált ekcéma, stasis dermatitis, steatodermatitis.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!