2024. március 19. kedd
More

    „Egészségtelen” testmozgási szokások, amelyek ténylegesen lerövidíthetik az életed

    Valószínűleg sok szokást építesz be a rutinodba azzal a szándékkal, hogy növeld az élettartamod. Természetesen bármennyire is remélheted és kívánod, nincs varázslatos szökőkútja az ifjúsági italoknak, amelyeket mindennap lazán elkortyolhatnál a reggelid mellé. De vannak apró változtatások az étrendeden, fejlesztések a wellness-rutinban, pozitív mantrák, amelyeket alkalmazhatsz, és vannak olyan egészségtelen testmozgási szokások, amelyeket mindenképpen el kell kerülnöd annak érdekében, hogy növeld az esélyeidet, hogy tovább élj.


    A StudyFinds szerint egy japán tanulmány kimutatta, hogy a napi túl sok edzés természetesen nem segíti elő a hosszú élettartamot – valójában megrövidítheti az életet. Igen, jól olvastad! Fontos, hogy újra felmérd és megtanuld, mit csinálsz rosszul. Az egész néhány egyszerű dologgal kezdődik: olyan étrenddel, amely magas sovány fehérje-, zöldség- és gyümölcstartalmú; erősítő edzés; a napi stressz minimalizálása; a kardiód beindítása.

    Ha napi aktivitásodnak javításáról van szó, hetente legalább kétszer-háromszor erősítő edzést kell végezned, miközben minden héten a teljesítmény javítására összpontosítasz. Ez azt jelenti, hogy nagyobb súlyokat kell emelni, több ismétlést kell végrehajtani, vagy a kettőt együtt. Most pedig beszéljünk a kardióedzéseidről. Ugyanolyan hatékony, ha akár az erősítő edzések után, akár egy külön napon végezzük őket. A legfontosabb dolog az, hogy rendszeresen végezd ezt is, mert az edzéstervednek lényeges részét képezik.

    A következetesség kulcsfontosságú, ha fittnek kell maradnod. Van azonban néhány edzési szokás, amit hidd el, nem szeretnél. Meglehetősen könnyű olyan dolgokat kezdeni, amelyek valójában kontraproduktívak. Olyannyira, hogy akár le is rövidíthetik az életed, vagy csökkenthetik az életminőségedet.

    Az alábbiakban három egészségtelen testmozgási szokást mutatunk be, amelyek meglehetősen gyakoriak, és előfordulhat, hogy nem is tudod, hogy csinálod őket. Mindig jó ötlet alaposan átgondolni a fitneszrutinod, és megnézni, hogy csinálod-e az alábbi tevékenységek valamelyikét.

    A 2. zóna kardioedzés figyelmen kívül hagyása

    Bár az erősítő és a HIIT-stílusú kardió edzés fantasztikus az izomépítéshez és a zsírégetéshez, sok fitneszrajongó elköveti azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyja az egyensúlyi kardiót, különösen a 2. zóna edzését. Miért baklövés ez? Nos, a 2-es zónában való edzéssel aerob bázist építhetsz fel, fokozhatod a mitokondriális működésedet és a nyugalmi pulzusodat, valamint csökkentheted a vérnyomásodat is.

    Azonnal vegyél fel egy kis steady-state kardiót a heti rutinba, különösen a 2. zóna edzését. Könnyedén belekezdhetsz a rutinba – egyszerűen kezdd el heti két 30-45 perces kardio edzéssel.

    A gyógyulási napok kihagyása

    Ha az edzések során folyamatosan kihagyod, és minden egyes edzéssel megpróbálod “tönkretenni magad”, akkor valóban több kárt okozol, mint használsz a szervezetedben. Sokan ezt az utat járják be, de ez egy gyors út a túledzés felé. Ezzel leterheled az idegrendszered és ízületeid.

    Ez elvezet a következő ponthoz. Ha úgy érzed, hogy az utóbbi időben nem haladsz előre az edzésekkel, akkor valószínűleg az az oka, hogy túlságosan növeled az intenzitást és/vagy a volument, és nem térsz vissza egy enyhébb edzéshez. Egyensúlyt kell ütemezni. Amit valóban meg kell tenned, az az, hogy fokozatosan növeled az intenzitást és a volument, és tervezel egy-két napot, amikor csak a nyújtásra/mobilitásra összpontosítasz, vagy egy könnyedebb edzésre, hogy a tested pihenjen.

    Túlzott mennyiségű állóképességi munka végzése

    A következő rossz szokás, amellyel foglalkozni kell, szerencsére nem sok emberre vonatkozik, de ettől még mihamarabb meg kell szüntetni. A túlzott erőnléti edzésekhez hasonlóan a túl sok kardiózás is több kárt okozhat, mint hasznot a szívnek.

    Ha minden nap több órát kardiózol, akkor ugyanannyi munkát végzel, mint az extrém állóképességi sportolók. Ez sajnos pitvarfibrillációhoz és egyéb szívproblémákhoz vezethet. Amint arról korábban szó volt, mérd fel a küszöböd túledzés nélkül, és tartsd be az edzési rutin során ezt a mennyiségű munkát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!