2024. március 19. kedd
More

    Az ekcéma újbóli kialakulása ellen tehetsz

    Az atópiás dermatitisz és más ekcémák visszatérő tünetei súlyosan befolyásolják az életminőséget, különösen a kisgyermekek esetében, ezért minden erőfeszítést meg kell tenni a kiújulás elkerülése és a kellemetlen érzés csökkentése érdekében.


    Életmódváltásra van szükség a betegséget súlyosbító kockázati tényezők kiküszöbölésére, de legalább bizonyos óvintézkedéseket kell tenni a tünetmentes időszakokban.

    A bőr legfontosabb feladata, hogy megvédje a szervezetet a káros külső hatásoktól, szennyeződésektől, kórokozóktól, vegyszerektől. A bőr megfelelő működéséhez puhának és a kiszáradástól védettnek kell lennie. Ez azért fontos, mert amikor a bőr felső rétege kiszárad, törékennyé válik, könnyen kireped, így egyszerűen elérhetik az irritáló anyagok.

    Ajánló   Atópiás dermatitis kisgyermeknél

    A bőrszárazság megelőzésének legegyszerűbb módja a hidratáló krémek használata. Fürdés vagy zuhanyozás után azonnal hidratáld a bőröd. Van néhány „fürdőszoba-szabály”, amelyeket az ekcémás betegeknek be kell tartaniuk. Kerüld a túl forró vagy túl hosszú fürdőt, használj lúgos szappant, habfürdőt, fürdőolajat vagy illatosított fürdősót, és ne használj olyan kesztyűt, szivacsot, amik kidörzsölhetik a bőröd.

    Hidratáló bőrtisztítóként egy kevés sampon használata javasolt a szappan helyett. Mivel a száraz beltéri levegő ronthatja a kiszáradt bőr irritációs küszöbét, fontos, hogy a száraz levegő páratartalmát növeljük otthon és a munkahelyen.

    A ruha kiválasztása fontos. Kerüld a gyapjú, selyem, durva műszálak, valamint merev és szúrásálló anyagokból (poliészter, nejlon vagy akril) készült ruházat viselését. A bőrrel érintkező ruházati címkék, durva vagy szegett szövetek szintén ekcémát válthatnak ki, ezért keress puha, bő szabású pamutruházatot. Gyapjútakarók és plédek használata szintén nem ajánlott.

    Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

    Bizonyos élelmiszerek szintén ronthatják a beteg állapotát, ezért ezeket kerülni kell. A gyerekek leggyakrabban a következő élelmiszerekre allergiásak: tej, tojás, mogyoró, liszt, szója, tenger gyümölcsei, de a savas ételek, például a paradicsom és a citrusfélék is okozhatnak kiütéseket. Gyakori a házipor-érzékenység is, ezért az ekcémás szobákban nem javasolt a szőnyeg vagy a kárpitozás.

    Bizonyos illatanyagok, vegyszerek, légúti vagy érintkezési irritáló anyagok tüneteket okozhatnak. Ezt figyelembe kell venni a gyerekek pályaválasztásánál, még a felnőtt betegeknek is pályát kell váltaniuk. A háziállatokat is figyelembe kell venni, kerülni kell a kutyáatk, macskákat és tollasokat ekcémára való érzékenysége esetében. A fokozott izzadás az ekcémás bőr állapotát is károsítja, ezért óvakodjunk a túlzott fizikai terheléstől és a túl meleg ruházattól.

    Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

    Az ekcémában szenvedőknek nem szabad megfeledkezniük bőrük fokozott törékenységéről a tünetmentes időszakokban sem. A nyaralás vagy a szabadidő megtervezésekor is érdemes óvatosnak lenni, például az ekcémás ember lehetőleg ne menjen nyaralni, mert a levegőben lévő magas pollenkoncentráció irritálhatja. A napfény általában jó, de a kényszerített expozíció irritáló lehet. Egy esetleges hidroterápia esetén a gyógyvíz összetevőivel és egyéb feltételeivel is tisztában kell lenni.

    A tünetek idején is szükséges a bőrápolás. A bőr lipidbevonatának és 5,5-ös savas kémiai pH-jának biztosítása gondosan válogatott bőrgyógyászati ​​gyógyszerekkel, hidratálással és széles körben használt tisztítószerekkel érhető el.

    Mindehhez kulcsfontosságú a beteg és az orvos közötti jó együttműködés: az orvosok megértik a betegség lefolyását és kockázati tényezőit, figyelemmel tudják kísérni a betegek reakcióit és tüneteit, és folyamatos tanácsadást nyújtanak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!