2024. április 16. kedd
More

    Allergia vagy kiütés?

    Gyakori a viszkető, hámló és száraz bőr, különösen a kézen és az arcon. Egyes esetekben a tünetek oka nem csupán az időjárás vagy a smink rossz megválasztása.


    Fémallergia

    A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jár. A tipikus tünetek közé tartozik a bőrpír, viszketés, duzzanat és hámlás, valamint az érintett bőr szárazsága. Hosszan tartó körülmények között a bőr megvastagodik, hámlik és megreped. Egyes esetekben a bőrtünetek csalánkiütéshez hasonlíthatnak.

    Két általánosan használt teszt létezik a fémallergiára. Úgynevezett epidermális teszt, ami esetében egy speciális, fémet vagy annak vegyületét tartalmazó tapaszt helyeznek fel a hátsó bőrre. A másik a limfocita transzformációs teszt (vérvizsgálat).

    A fémallergia eddigi egyetlen és leghatékonyabb kezelése a fémek használatának elkerülése. Sajnos ez sok esetben az ékszerek letételét és a fogtömések, implantátumok cseréjét jelenti. Van egy módszer, a nikkel deszenzitizálás, amelyet nikkelallergiára lehet használni. A kezelés szájon át szedhető nikkelkapszulákkal történik. A legalább egy évig tartó kezelés hatékonyan megszünteti a bőrtüneteket is.

    Ajánló   Az allergiákról

    Ekcéma

    Az ekcéma elsősorban a bőr gyulladása, amely allergiás reakcióként alakul ki. Legismertebb formája az úgynevezett atópiás dermatitis, az ekcémára való genetikai hajlam és az allergéneknek való kitettség okozta betegség. A kontakt dermatitisz leggyakoribb oka az ékszerek, kozmetikumok, vegyszerek és színezékek, amelyek először az érintett bőrfelületen, majd az egész testen megjelennek a bőrön.

    Az atópiás dermatitis kezelése gondos bőrápolással, helyi gyulladáscsökkentő szerekkel, belső antihisztaminokkal, fényterápiával, diétával történik. Az érintkezési problémák kezelése a helyi szteroid kenőcs, a gondos bőrápolás és elsősorban a problémás allergén elkerülése.

    Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!

    Gyógyszerallergia

    Csalánkiütés, bőrpír, test- és szemviszketés, zavartság, az ajkak és a torok duzzanata. A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hasonló antibiotikumok is veszélyt jelenthetnek. Egyéb gyakori allergia a barbiturátok, görcsoldók, inzulin és jód.

    A gyógyszerallergiák kezelésének alappillére a tünetek enyhítése. Ez megtehető antihisztaminokkal, szteroidokkal, epinefrinnel és más gyógyszerekkel. A legfontosabb, hogy kerüljük az allergiát kiváltó gyógyszereket.

    A gyógyszerallergiák kivizsgálása sokszor nem egyszerű feladat, és csak e területen jártas szakemberekkel érdemes konzultálni, súlyos életveszélyes tünetek miatt gyakran kórházi hátteret igényel.

    Ajánló   Gyógyszerek bőrbetegségre

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!