Míg a korábbi kutatások kimutatták, hogy minél több zöldséget eszik egy ember, annál kisebb a szívbetegség kockázata, egy tanulmány szerint ez nem feltétlenül igaz.
Egy friss tanulmányban a kutatók azt sugallják, hogy a zöldségevés és a szívbetegségek közötti összefüggést vizsgáló korábbi kutatások nem vehettek figyelembe olyan életmódbeli tényezőket, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a húsfogyasztás. De a társadalmi tényezők, mint például az iskolai végzettség, a jövedelem és a vagyon ugyanolyan fontosak voltak a tanulmány szempontjából.
Az új tanulmány kiterjedt brit kutatásra épít, és arra a következtetésre jut, hogy a nyers vagy sült zöldségek növekvő fogyasztása valószínűleg nem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy az egészséges táplálkozás és az optimális testsúly megőrzése fontos eszköz a súlyos betegségek kockázatának csökkentésében.
Dr. Qi Feng, az Oxfordi Egyetem Nuffieldi Közegészségügyi Tanszékének munkatársa és a tanulmány egyik vezető szerzője szerint nincs bizonyíték arra, hogy a zöldségfogyasztás segítene megelőzni a szívbetegségeket. Elemzésük továbbá azt sugallja, hogy a zöldségfogyasztásnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára gyakorolt látszólagos védőhatását valószínűleg torzítják a társadalmi-gazdasági és életmódbeli különbségekkel összefüggő zavaró tényezők.
A kutatók adatai 399 586 emberen alapultak, akiknek kérdéseket tettek fel az étrendről, életmódról és életkorról. A résztvevők azt is feljegyezték, hogy átlagosan mennyi nyers vagy főtt zöldséget esznek naponta, és hány kórházi kezelésük volt szívinfarktus, szélütés vagy súlyos szív- és érrendszeri betegség miatt. Olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a fizikai aktivitás és az étrend.
A kutatók felmérték, hogy az ismeretlen további vagy ismert tényezők pontatlan mérései vezethetnek-e félrevezető statisztikai összefüggésekhez a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a zöldségfogyasztás között.
Ebben a tanulmányban az összes zöldség, a nyers zöldség és a főtt zöldség napi bevitele 5,0; 2,3 és 2,8 evőkanál volt személyenként. A kutatók megállapították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata körülbelül 15%-ot csökkent. Ez a látszólagos hatás azonban jelentősen gyengül, ha figyelembe vesszük a mögöttes társadalmi-gazdasági, táplálkozási, egészségügyi és gyógyszeres tényezőket.
Ezeket a tényezőket figyelembe véve a zöldségfogyasztás több mint 80%-ban volt hatékony a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának előrejelzésében. A tudósok szerint a jövőben további kutatásokra van szükség annak felmérésére, hogy bizonyos típusú zöldségek, illetve azok főzési módja befolyásolják-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Dr. Ben Lacey, az Oxfordi Egyetem docense szerint ez egy fontos tanulmány, de a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges testsúly fenntartása továbbra is fontos része a jó egészség megőrzésének és a főbb betegségek, köztük egyes rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Javasoljuk, hogy naponta legalább öt különböző adag gyümölcsöt és zöldséget együnk – tette hozzá.
Dr. Ian Johnson táplálkozáskutató, a Quadram Intézet Biológiai Tudományok Intézetének nyugalmazott tagja szerint a tanulmány érdekes kérdéseket vet fel az egészséges táplálkozás és életmód számos különböző aspektusának viszonylagos fontosságáról, de nem szabad elriasztania a fogyasztókat a zöldségekben gazdag étrendtől.
Naveed Sattar professzor, a Glasgow-i Egyetem metabolikus orvostudományának professzora egyetértett abban, hogy a tanulmány semmiképpen sem változtathatja meg a napi legalább öt adag gyümölcs és zöldség elfogyasztására vonatkozó ajánlást.