2023. március 23. csütörtök
More

  A pajzsmirigy üzenetei: ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

  A pajzsmirigy működési zavarának ma már jól ismert jellegzetes tünetei vannak. Vannak azonban olyan ritkábban előforduló tünetek, amelyek előfordulásakor ennek a kicsi, de nagyon fontos szervnek az állapotát is érdemes ellenőrizni.

  Horkolás

  A zajos éjszakáknak számos oka lehet, ezek egyike a pajzsmirigy betegség. A pajzsmirigy többféleképpen is szerepet játszhat a horkolás kialakulásában – magyarázza Dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinológiai Centrum orvosa. A megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomja a környező szöveteket, így a légutakat is, ezáltal megkönnyíti a horkolás előfordulását. Csökkent pajzsmirigyműködés esetén egyéb elváltozások lépnek fel – megnagyobbodott nyelv, elhízás – és szövődményként megnő a horkolás valószínűsége.

  A pajzsmirigybetegségekről itt olvashatsz bővebben.

  Zsibbadás és fájdalom a kézben

  A kéz- vagy kéztőalagút-szindrómában szenvedő betegek felső végtagi fájdalmat vagy zsibbadást tapasztalnak elsősorban éjszaka. Ezeket a tüneteket a kéz túlzott igénybevétele mellett valamilyen gyulladás vagy sérülés is okozhatja. Kevesen gondolják, de az ok lehet a pajzsmirigy-működés csökkenése is. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek fő panaszainak rangsorolására használt számítógépes program alapján meglepő eredmény született, hogy a kéz-zsibbadásos panaszok inkább megelőzték az orvosi szakirodalomból ismert jellegzetes tüneteket.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!