2024. március 29. péntek
More

    A pajzsmirigy üzenetei: ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

    A pajzsmirigy működési zavarának ma már jól ismert jellegzetes tünetei vannak. Vannak azonban olyan ritkábban előforduló tünetek, amelyek előfordulásakor ennek a kicsi, de nagyon fontos szervnek az állapotát is érdemes ellenőrizni.

    Horkolás

    A zajos éjszakáknak számos oka lehet, ezek egyike a pajzsmirigy betegség. A pajzsmirigy többféleképpen is szerepet játszhat a horkolás kialakulásában – magyarázza Dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinológiai Centrum orvosa. A megnagyobbodott pajzsmirigy összenyomja a környező szöveteket, így a légutakat is, ezáltal megkönnyíti a horkolás előfordulását. Csökkent pajzsmirigyműködés esetén egyéb elváltozások lépnek fel – megnagyobbodott nyelv, elhízás – és szövődményként megnő a horkolás valószínűsége.

    A pajzsmirigybetegségekről itt olvashatsz bővebben.

    Zsibbadás és fájdalom a kézben

    A kéz- vagy kéztőalagút-szindrómában szenvedő betegek felső végtagi fájdalmat vagy zsibbadást tapasztalnak elsősorban éjszaka. Ezeket a tüneteket a kéz túlzott igénybevétele mellett valamilyen gyulladás vagy sérülés is okozhatja. Kevesen gondolják, de az ok lehet a pajzsmirigy-működés csökkenése is. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek fő panaszainak rangsorolására használt számítógépes program alapján meglepő eredmény született, hogy a kéz-zsibbadásos panaszok inkább megelőzték az orvosi szakirodalomból ismert jellegzetes tüneteket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!