2024. április 19. péntek
More

    Javítsd a nyirokkeringésed a szép bőr érdekében!

    A nyirokrendszer egy keringési rendszer, amely szűrő, méregtelenítő funkciót lát el. Nyirokcsomókból és nyirokerekből áll, amelyekben elhalt anyagokat, immunsejteket, salakanyagokat és fehérvérsejteket (limfocitákat) tartalmazó szövetfolyadék kering. Ez a folyadék a nyirokcsomókon keresztül az érrendszerbe, majd végül a szívbe jut.

    A nyirokcsomók olyan területeken, mint a hónalj, a nyak és az ágyék, kiszűrik a baktériumokat és a vírusokat, de megduzzadnak, ha fertőzés vagy gyulladás van testünk egyik részében. Ilyen például, amikor a páciens nyakán „duzzadt nyirokcsomók” alakulnak ki a mandulagyulladás során. Amellett, hogy segít a nyirokrendszernek távol tartani a különféle betegségeket, fertőzéseket, normál és blokkolt működése bőrünk állapotára is kihat.

    Például, ha a szövetközi folyadék felhalmozódik, nyiroködéma alakul ki leggyakrabban a végtagokban (a lábujjak, a kézfejek és a lábak duzzanata). A nyirokkeringés lomha működésére olyan apró jelekből következtethetünk, mint például gyakori arcduzzanat, szem alatti duzzanat, szemtáskák, sápadt bőr és toxinok felhalmozódása okozta pattanások.

    Genetikai rendellenesség állhat a háttérben, például az elefántláb kialakulása, amelyet a nyirokkeringés úgynevezett veleszületett rendellenességei okoznak. Egyéb esetben az egészségtelen életmód is nyirokrendszeri zavarokhoz vezethet. Ilyen okok lehetnek a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a zsíros, cukros, sós ételek, az elégtelen folyadékbevitel és a rossz higiénia. Utóbbi alatt azt értjük, hogy az arcon lévő apró sebek is elfertőződhetnek, ami komolyabb gyulladáshoz vezethet, illetve megfelelő higiénia és kezelés nélkül a láb elgombásodhat.

    Perzisztens nyiroködéma is előfordulhat, pl. rák miatti regionális nyirokcsomók megnagyobbodása miatt. Visszatérve az enyhébb „tünetekre”, mint a szem alatti táskák, a reggeli duzzadt arc oka lehet a túl alacsony párna vagy a menstruáció előtti hormonális változások. A nők menstruációs ciklusának végén a hormonok vízvisszatartást okoznak a szervezetben, ami miatt a bokánk, a lábfejünk, sőt az arcunk és a szemünk is megduzzadhat.

    Ha azt észleled, hogy a nyirokcsomóid gyorsan és jelentősen megnőnek, feltétlenül keresd fel az orvosodat! Általában a szervezet csak egy fertőzéssel tud küzdeni, de fontos, hogy szakember lássa és diagnosztizálja a tüneteket.

    Néhány tipp

    Enyhébb tünetek esetén többféle módszerrel serkentheted a nyirokkeringésed. Észre fogod venni, hogy ha ezeket rendszeresen gyakorlod, bőröd fényesebb, ragyogóbb, feszesebb és frissebb lesz, és nagyobb valószínűséggel enyhülnek a pattanások és puffadásos problémáid.

    Mozogj!

    A legtöbb mozgásforma magában foglalja az izzadást (aerob gyakorlat), de gyakorlatilag minden gyakorlat kiválóan serkenti a nyirokkeringést. A lényeg a rendszeresség, ezért célszerű naponta, de legalább heti 3-szor tornázni, főleg ha ülőmunkát végzünk.

    Szauna, gőz!

    A rendszeres szauna, infraszauna, gőz is serkenti a vér- és nyirokkeringést, így ha nincs egészségügyi problémád (pl. szívproblémák, súlyos keringési problémák, pajzsmirigy-túlműködés) vagy bőrproblémáid (pl. rosacea, rendkívül érzékeny bőr) érdemes beépíteni a mindennapi életedbe.

    Hideg-meleg zuhany!

    A szaunához hasonlóan a hideg-meleg fürdő is jótékony hatással van a nyirokrendszer működésére. Emellett erősíti az immunrendszert, felgyorsítja az anyagcserét, segít kiüríteni a salakanyagokat a szervezetből, frissítő hatása van. A zuhanyozás közben változtasd a víz hőmérsékletét hidegről melegre, majd melegről hidegre néhány percig. Fontos, hogy a hideget a jobb lábbal kezdjük, majd a bal lábbal, a jobb karral, a bal karral, a tenyérrel, a vállal, a háttal és a törzstel. A szív maradjon az utolsó. Fejezd be a zuhanyozást hideg vízzel, és alaposan törölközz meg. Műtét után ne használj változó zuhanyt, ha vérrögöd vagy annak gyanúja, érszűkületed vagy előrehaladott szívbetegséged van! Ha a vérnyomásod túl magas vagy túl alacsony, beszélj kezelőorvosoddal, mielőtt elkezded.

    Masszírozd az arcod!

    Egyre népszerűbbek a különféle ősi otthoni arcmasszírozók, mint például a gua sha, a jade rollerek, a szilikon maszkok stb. Ezekkel hatékonyan masszírozhatod az arcodat, ami segíti a nyirok áramlását, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a bőrt. Csökkenti a szem és az arc duzzadását, kisimítja a finom vonalakat, és összességében frissebbé és fényesebbé teszi a bőrt.

    Folyadékbevitel!

    Ha nem iszol elég folyadékot, lelassulhat a nyirokkeringésed, és felhalmozódhatnak a méreganyagok. Nem ritka, hogy napi 2-3 liter tiszta víz megivására kényszerítjük magunkat, hogy jelentősen csökkentsük az ödéma, puffadás, sőt a pattanások kialakulását.

    Gyógynövények!

    A vért tisztító gyógynövények a nyirokrendszer megtisztításában is segítenek. Ilyen például az aloe vera, csalán, diólevél, citromfű, cickafarkfű, gyermekláncfű, körömvirág, gyömbér vagy a zsálya. Kortyolgasd őket, mint a teát, így növelheted a folyadékbevitelt is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!