2023. április 1. szombat
More

  Beszéljünk a TSH-ról!

  A pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH –  thyreoidea-stimuláló hormon) az agyalapi mirigy termeli, és serkenti a pajzsmirigyhormonok termelését.

  A TSH által kifejtett irritáló stimuláció fokozza a jód bélből történő felszívódását, valamint a pajzsmirigyben termelődő trijódtironin (T3) és tetrajódtironin (T4) hormonok termelődését. A szabály a szabad T4 (fT4) és a szabad T3 (fT3) hormon szintjén alapul a vérben. Ez a szabályozási folyamat biztosítja a pajzsmirigyhormonok megfelelő és stabil szintjét.

  Ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, akkor az agyalapi mirigyre gyakorolt ​​gátló hatásuk gyengül, ami fokozott TSH-termeléshez vezet. A termelődést követően a TSH a pajzsmirigy felszínéhez kötődik, és a pajzsmirigyet fokozott T3 és T4 termelésére serkenti, ezáltal növeli a pajzsmirigyhormon szintjét.

  A T3 és T4 magas koncentrációja a vérben azonban az előző mechanizmuson keresztül az agyalapi mirigyre ellentétes hatást fejt ki, nevezetesen, hogy csökkenti a TSH termelést. Az alacsonyabb TSH-termelés a TSH-szint csökkenéséhez vezet, ami a stimuláció hiányát és a T3, T4 alacsonyabb termelését eredményezi.

  A TSH-szint mérése a pajzsmirigy működésének monitorozására és szűrésére, valamint ismert pajzsmirigyben szenvedő betegek kezelésének ellenőrzésére szolgál. Laboratóriumban végzett úgynevezett szenzitív (sTSH) vagy szuperérzékeny (ssTSH) TSH vizsgálat (extrém esetek kivételével) pajzsmirigyműködési zavart mutat. A T4 és T3 szint mérése is szükséges az összetett pajzsmirigyműködés értékeléséhez.

  Az sTSH emelkedése

  A már említett negatív visszacsatolási folyamattal összhangban az sTSH növekedése a szabad T4 és T3 alacsonyabb szintjét jelzi a vérben, ami az agyalapi mirigy fokozott TSH termeléséhez vezet.

  Az emelkedett sTSH-szint leggyakrabban hypothyreosishoz kapcsolódik.

  A pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása magas TSH-szinthez vezethet, ami képtelen megfelelően reagálni az emelkedett TSH stimulációjára. Az autoimmun Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladásban pajzsmirigy elleni antitestek termelődnek, ami krónikus gyulladáshoz és a pajzsmirigy végső károsodásához vezet. A betegség gyanúja esetén ki kell egészíteni pajzsmirigy elleni antitest vizsgálattal.

  A pajzsmirigy műtéti eltávolítása magas sTSH-értékeket eredményezhet (mivel az eltávolítás a pajzsmirigyhormon-termelés csökkenésével vagy leállásával jár).

  Ismert pajzsmirigyben szenvedő betegek kezelése során (pajzsmirigyhormon-pótló terápia) a szükségesnél alacsonyabb dózisú gyógyszer az sTSH-szint emelkedését okozhatja.

  Az agyalapi mirigyben TSH-t termelő daganatok ritkán növelik az sTSH-t a vérben.

  Bizonyos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, mint például az aszpirin, szintén befolyásolhatják a TSH-t.

  Az alacsony TSH

  A fokozott pajzsmirigyműködés (hyperthyreosis) miatt a magas T4- és T3-szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ami alacsony TSH-szintet eredményez.

  Autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór alakulhat ki.

  Pajzsmirigyeltávolítás vagy ismert hyperthyreosis esetén a túlzott gyógyszerszedés és a nagy dózisú hormonkészítmények is csökkenthetik a vér sTSH értékét.

  Ritka esetekben az agyalapi mirigy károsodása miatt a TSH nem termelődik.

  A TSH-szint csökkenése terhesség alatt is előfordulhat.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!