2024. április 25. csütörtök
More

    Miért utálsz másokat?

    Az emberek – főleg a nők – gyakorta féltékenyek egymásra. Folyamatosan összehasonlítgatjuk magunkat másokkal, hibákat keresünk bennük, hogy mi jobban érezzük magunkat, és titkon mindenkit utálunk, akit jobbnak látunk saját magunknál. De mi lehet ennek az oka?

    A féltékenység az egyik legkellemetlenebb érzésnek nevezhető, és nemcsak a személyes megsemmisüléshez, hanem a szeretteiddel, barátaiddal fennálló kapcsolatok végéhez is vezethet. Mi ez, és lehet-e küzdeni a féltékenységgel? Ennek megértéséhez meg kell vizsgálnunk ennek az érzésnek az okait.

    Bármi is legyen, az irigység gyorsan eléri az elmét, és rövid ideig negatívan befolyásolja az ember viselkedését és tetteit. Egy nő legtöbbször nem látja a sikerhez vezető utat, ami miatt irigykedni kezd. Csak a jéghegy tetejét látja – az ember boldogságát és örömét -, az oda vezető utat nem, ami ingerültséget, sértést és néha haragot okoz. Minden gondolat ezzel kezdődik.

    Bár általában vonakodunk beismerni, néha féltékenyek leszünk nőtársainkra. Nagyon idegesít, ha mások szebbek, jobbak, többek, bármiről legyen is szó. Tényleg besárgulunk az irigységtől. A Biology Letters egyik tanulmánya arra is rávilágít, hogy miért van ez így. A féltékenység okát nem a tetteinkben, hanem a hormonjainknál kell keresnünk.

    A tanulmányban 220 nőnek két női képet mutattak. Az egyiket az ovuláció alatt, a másikat az ovuláció után vetették be. A kutatók észrevették, hogy azok a nők, akiknek a menstruációs ciklusuk miatt magasabb az ösztrogén szintje a szervezetükben, valós fenyegetésnek tekintették az ovuláció során készült képeket. Az igazi bűnös tehát egyértelműen az ereinkben futó ösztrogén.

    Meg kell jegyezni, hogy szinte mindenki átéli ezt az érzést. A féltékenység mindenben megnyilvánul, kortól, társadalmi helyzettől, nemtől és egyéb jellemzőktől függetlenül. De a kérdés az, hogyan kezeljük ezt az érzést, megéri-e küzdeni, vagy hagyjuk, hogy elpusztítsa a belső békét és nyugalmat?

    Amikor leírod az irigység érzetét, azt bosszúság jellemzi: valakinek van valamije, ami neked nincs. Általában azzal jár, hogy az ember elveszít egy lehetőséget, körülményt vagy valamit, amit eddig megkapott vagy meg szeretett volna kapni.

    Fontos megérteni, hogy mind a nők, mind a férfiak féltékenysége szorosan összefügg a pszichológiával. Gyerekkorból származik, például egy barátnak szép ruhája volt, vagy egy irigylésre méltó játéka. Idővel ez a negativitás megnyilvánul a munkatársak felé is, akik fejlődnek, és még azon barátok felé is, akiknek sikerül jövedelmező befektetéseket eszközölniük, vagy találkozniuk a lelki társukkal.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!