2023. június 1. csütörtök
More

  E-book vagy papír alapú könyv?

  Ez eléggé megosztó téma lehet, bár vérre menő vitát valószínűleg nem fog kiváltani. Vannak igazi papírkönyv kedvelők, vagyis akik rajonganak a hagyományos könyvekért, de újra és újra eszünkbe kell jutnia, hogy érdemes lehet beruházni egy ebook olvasóba. Lássuk melyik a jobb!

  E-book

  Pénz

  Bár az ebook olvasó vásárlása nagyobb befektetés lehet, mint egy könyv, gyorsan megtérül, ha számolsz. Ráadásul az e-könyvek olcsóbbak, és az olvasó memóriája miatt több olvasmányt tárolhatunk rajtuk. Hosszú távon tehát jobb befektetés, mint könyvek vásárlása.

  Helyet takaríthatsz meg

  Sokkal egyszerűbb ezt a kütyüt egy táskába tenni, és akár száz könyvet is magaddal vinni. A hagyományos könyveket nehezebb cipelni, különösen, ha valami igazán vaskos kötetet olvasol.

  Praktikusság

  Az e-könyvben szabadon kereshetsz és böngészhetsz. Ennek köszönhetően például a szótáraknál nem kell néhány percig keresni a szavakat, csak gyorsan rákeresünk, és máris megvannak.

  Környezettudatosság

  Ez már nehezebb probléma, mert minden elektronikai berendezés gyártása energiaigényes. Ezenkívül a hagyományos papírkönyvekkel együtt a hulladék itt is problémát jelenthet. Ha azonban valaki sok könyvet vásárol, az e-olvasók hosszú távon környezetbarátabb megoldásnak tűnik. A készülék ökológiai lábnyomának minél kisebb tartása érdekében ajánlatos olyan olvasót választani, amelyet használtan vásárolhatunk.

  Támogatás

  Az e-könyv-olvasók nagyszerű lehetőséget kínálnak kezdő vagy még névtelen írók számára. Hiszen míg papírformában nehezebben tudnak betörni a piacra, addig e-könyvként könnyebben és olcsóbban adják el munkáikat. Sok könyv csak digitális formában érhető el a költséghatékonyság érdekében, és óriási sikert aratnak.

  Papír alapú könyv

  Szentimentális

  Ezt nem lehet józan észnek nevezni, de sok embert érint. Egyszerűen megérinted a papírt, megérzed a könyv illatát, ezek pedig olyan hangulatot kölcsönöz az embernek, hogy egyedül kerüljön zen állapotba. Összegömbölyödve kedvenc karosszékedben egy jó könyvet olvasva, megadja azt az alapvető hangulatot, amelyre szükséged van a kikapcsolódáshoz.

  Papír alapú olvasás

  Vitatkozhatunk arról, hogy az e-olvasók vagy a hagyományos könyvek vonzóbbak, de sokan úgy érezhetik, hogy csak másfajta stimulációra van szükségük, miután 8 órát ülnek a számítógép előtt. A továbbra is folyamatosan használatban lévő telefontól és laptoptól eltekintve egy hagyományos könyvet a kezedben fogni teljesen más érzés, mint egy másik elektronikus kütyü.

  Nem fog elromlani

  Persze minden könyvet el lehet tépni vagy leönteni narancslével vagy kávéval, de mégis ettől személyesebbek. A papírkönyvek azonban soha nem merül le, és nem hibásodnak meg, mint az e-könyv-olvasók.

  Körforgás

  Bármikor tudunk kölcsönözni vagy kölcsönadni könyveket, könyvtárat, antikváriumot is látogathatunk, így nem feltétlenül kell minden darabot újonnan és drágán megvenni, ami a környezetet is kíméli. Ráadásul most már van egy környezetbarát nyomtatási formátum is! A papírról nem is beszélve – ha műanyagmentes – könnyebben újrahasznosítható.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!