A szervezet különböző gyomornedveket választ a különböző élelmiszercsoportok megemésztésére – hús és állati fehérje, kenyér és egyéb liszt alapú élelmiszerek stb. Ha az ételeket nem megfelelően kombináljuk, ezek a gyomornedvek kioltják egymást, és az elfogyasztott táplálék tovább marad a gyomorban és a vékonybélben.
Ezért a táplálék valójában emésztetlen a szervezetünkben, ahelyett, hogy hasznosítaná a benne lévő tápanyagokat, ami hatással van egészségünkre. Ezért fordul elő mindenféle emésztési zavar – puffadás, görcsök, gyomorfájdalom, gyomorégés.
Ha takarékosan eszünk, vagy bizonyos ételeket teljesen kizárunk a napi étrendünkből, csökkenthetjük a kellemetlenségeket.
A szakértők szerint a gyomornyálkahártya gyulladásának egyik leggyakoribb oka a gyomorhurut, amt számos tényező okozhat. Ezek közül a leggyakoribbak: túlzott alkoholfogyasztás, gyulladáscsökkentő szerek, például aszpirin vagy ibuprofen krónikus fogyasztása, bakteriális fertőzések (H. pylori vagy candida), mentális stressz, alvászavarok, de a fűszeres ételek túlzott fogyasztása és a különösen egészségtelen ételek is.
A főétkezések közötti nassolás, a sietős étkezés vagy a túl sok koffeintartalmú termék fogyasztása serkentheti a gyomorsav szekréciót, a gyulladt területeket és növelheti a stresszhormonok szintjét. A gyomorhurutban szenvedőknél a leggyakoribb tünet a gyomorfájdalom, de egyéb tünetek is lehetnek, mint például emésztési zavarok, puffadás, hányinger, hányás vagy gyomorégés.
Ha vér van a hányásban vagy a székletben, az gyomorvérzésre utalhat, ami arra ad következtetést, hogy a gyomorhurut súlyosbodhatott, esetleg fekélyessé vált. Függetlenül attól, hogy az alábbi tünetek közül melyiket tapasztalod, fontos, hogy szakemberhez fordulj, hogy ő megállapítsa, van-e gyomorhurutod vagy fekélyed.
Általánosságban elmondható, hogy gyomorhurut esetén minden erős ízű étel fogyasztása ellenjavalt, legyen az édes, fűszeres vagy keserű. A legjobb ételek az enyhe, kiegyensúlyozott ízűek.
A nyers zöldségeket (saláták, retek stb.) a gyomor toleranciáján belül érdemes enni: ha egy bizonyos zöldségről vagy gyümölcsről kiderül, hogy túl sok gyomorsavat termel, kerülni kell.
Lehetőleg kerüld a hüvelyeseket (bab, csicseriborsó, lencse). Kerülni kell a jeges, hideg vagy túl forró italok fogyasztását is.
Ezeket teljesen ki kell zárnunk életünkből:
– Alkohol
– Cukor és édességek (fagylalt, csokoládé, lekvár, cukorka stb.)
– Cigaretta
– Szintetikus élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek
– Erős fűszerek, amelyek irritálják a gyomornyálkahártyát: bors, gyömbér, chili, curry
– A szénsavas üdítőitalok pH-ja nagyon savas, ami károsan hat a gyomorra
– Ecet, savanyú levesek, húslevesek, sültek, zsírok, forró kenyér vagy pékáruk (frissen a sütőből).