2024. március 28. csütörtök
More

    C-vitamin, a teljes bőrápolás csillaga – 1. rész

    A C-vitamin kétségtelenül az egyik legfontosabb vitamin, amely megvédi szervezetünket a fertőzésektől. Az aszkorbinsav néven ismert „varázsszer” azonban több ennél: csökkenti a foltokat, növeli a bőr rugalmasságát, megakadályozza a ráncok kialakulását páratlan hatékonyságú helyi alkalmazással.

    A C-vitamin mindenki házipatikájában megtalálható, hiszen a téli hónapokban különösen fontos ennek a vízben oldódó (azaz folyamatosan ürülő) vitaminnak a pótlása. Leginkább immunerősítő tulajdonságai miatt szedik, de kevesen tudják, hogy a bőr egészsége szempontjából is fontos.

    Belsőleg szedve számos jótékony funkciója van: fokozza a kollagéntermelést, segít megőrizni a ránctalan, feszesebb bőrt, véd a környezet káros hatásaitól, segít megtartani a bőr nedvességtartalmát, gyorsítja a sebgyógyulást, sőt véd a káros UV sugárzás ellen is.

    Szerencsére a legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmazza a C-vitamint, így nem nehéz minél többet bevinni belőle. A maximális hatás érdekében külsőleg is alkalmazhatod. De mit lehet tudni a népszerű C-vitaminos krémekről és szérumokról?

    Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően képes felvenni a harcot a szervezetünkben megbúvó káros szabad gyökök ellen. Ezek a reaktív molekulák természetesen képződnek a szervezetben az anyagcsere során. Problémák csak akkor merülnek fel, ha a dohányzás, a stressz, a napfény vagy a szmog miatt dominánssá válnak. Sejtkárosító tulajdonságaik miatt a bőr idő előtti öregedését okozzák.

    A jó hír azonban az, hogy tudományos kutatások szerint a bőrbe juttatott C-vitamin csökkentheti a szabad gyökök hatásait. Kimutatták, hogy segít megelőzni a ráncok kialakulását, csökkenti a gyulladást és az irritációt, halványítja a májfoltokat, a nap miatti foltokat vagy a pattanásokat, valamint fokozza a bőr védelmét a nap káros hatásaival szemben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!