2024. április 19. péntek
More

    A bélflóra helyreállítása antibiotikum-kúra után

    Kétségtelen, hogy az antibiotikum a 20. századi orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya. Használata óta segített az embereknek felépülni a gyógyíthatatlannak vélt betegségekből, például a tuberkulózisból vagy a tüdőgyulladásból, drámaian csökkentve az antibiotikumok miatti halálozások számát. Az elmúlt években a helyzet árnyaltabbá vált: a tudósok rájöttek, hogy az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata gyógyszerrezisztens baktériumok kialakulásához vezethet.

    A legújabb tanulmányok azt is kimutatták, hogy ha egy gyermek egy éven belül két antibiotikumot vesz be, a második adag 30%-kal kevésbé lesz hatékony, mint az első. A tudósok szerint ezek a gyógyszerek az antibiotikum-rezisztencia miatt veszítenek hatékonyságukból, de már egyetlen kezelés is jelentős károkat okozhat a bélflóra bakteriális rendszereiben.

    A bél mikrobiomja baktériumok, gombák és mikrobák milliárdjaiból áll, amelyek a bélben élnek, és befolyásolják szervezetünk számos funkcióját, az immunrendszertől az emésztésig. „Ha szükségtelenül adunk antibiotikumot a gyerekeinknek, megzavarhatjuk a mikrobiomrendszerüket, és gyakrabban lesznek betegek” – jegyezte meg. Oliver van Hecke, az Oxfordi Egyetem professzora, akinek szavai összhangban vannak az UCL tudósainak korábbi kutatásaival.

    Eszerint egy antibiotikum-kúra után legalább egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a bélben a jótékony baktériumrendszer regenerálódjon. De a hatások valószínűleg tovább tartanak, mivel a tudósok egyre biztosabbak lesznek abban, hogy a lehető legváltozatosabb mikrobiomra van szükségünk az általános egészség megőrzéséhez. „Az antibiotikumok csökkentik a bélmikrobiom diverzitását, és még regenerációt követően is a mikrobiomrendszerünk más összetételű lesz, mint korábban” – mondta Liam Shaw, a tanulmány vezetője, az Egyetem Genetikai Intézetének munkatársa.

    Az antibiotikumok kétségtelenül a leghatékonyabb orvosi fegyverek a baktériumok ellen. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a mikrobiomrendszereink se sérüljenek meg maradandóan?

    „Az antibiotikumok életeket menthetnek meg, és a szülőknek nem kell lelkiismeret-furdalást érezniük amiatt, hogy szükség esetén ezt a gyógyszert adják gyermekeiknek. De azt is tudjuk, hogy az antibiotikumok jelentősen megzavarhatják a bél baktériumflóráját” – mondja Amanda Hamilton táplálkozási szakértő. – „A jó hír az, hogy ha az antibiotikumot írnak fel, sokat tehetünk a károk csökkentéséért.”

    A szakemberek szerint az első és legfontosabb, hogy minél több bélbarát szokást meghonosítsunk a kezelés során. „Ez jelentősen lerövidítheti a beleink regenerálódásához szükséges időt” – mondta Hamilton.

    Minimalizáljuk a stresszt, amennyire csak lehetséges. „Amikor testünk stressz alatt van, az emésztőrendszerünk azonnal érzi ezt a stresszt” – jegyezte meg Hamilton. – „A stresszt számos bélbetegséggel hozták összefüggésbe, az irritábilis bél szindrómától a refluxon át számos allergiáig, és a tudósok egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy a stressz hatással van mikrobiomrendszerünk sokféleségére.” Szakértők szerint ez az oka annak, hogy fontos, hogy stresszoldó szokásokat építsünk be a mindennapi életünkbe, mint a jóga, a meditáció, a testmozgás és több időtöltés a természetben.

    Változatosan is kell étkeznünk. „A nyugatiak túlnyomórészt feldolgozott ételeket esznek. A kutatások szerint ugyanazt a hat-hét táplálékot eszik felváltva, és kevesen esznek elegendő zöldséget és gyümölcsöt, a legtöbben pedig kevesebb mint öt adagot esznek naponta” – mondja a dietetikus. Ennek megoldására iktassuk be étrendünkbe tíz bélbarát ételt: fokhagymát, banánt, spárgát, natúr joghurtot, erjesztett zöldségeket, articsókát, kefirt, olajos magvakat és magokat, miso-t és kombuchát.

    Minimalizáljuk a cukrot, a finomított szénhidrátokat, a feldolgozott élelmiszereket, az alkoholt és az állati zsírokat.

    A táplálkozási szakember a tökéletes antibiotikum utáni gyógymódot is elárulta: együnk spárgasalátát kemény tojással és savanyúsággal. „Különösen a nyers spárga nagyon jó a bélflórának. Rengeteg speciális rostot tartalmaz, úgynevezett inulint, ami tökéletes táplálék, valódi prebiotikum a jó bélbaktériumoknak” – magyarázta Hamilton. Ha nem szereted a nyers ételt, enyhén párold meg a spárgát. Ha szeretnéd a jó bélbaktériumaidat erősebbé tenni, adj a spárgához és a keménytojáshoz egy kanál erjesztett zöldséget.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!