2023. június 7. szerda
More

  Keringési bajok ellen óv a kávé?

  Egy-két csésze kávé nem csak hogy nem árt a szívnek, de védelmet nyújt a keringési betegségek és a stroke ellen – derült ki amerikai kutatók által elvégzett, és most nyilvánosságra került vizsgálat meglepő eredményei nyomán.

  Mint iowai kutatók 27 ezer idősebb asszony bevonásával, a nők egészségügyi problémáit felmérő, 15 éven át tartó, átfogó vizsgálatuk részeként megállapították, a mérsékelt – napi három csészényit meg nem haladó – kávéfogyasztás a vizsgált személyek esetében 30 százalékkal csökkentette a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát – írta a brit Daily Telegraph az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt adatokat idézve.

  A vizsgálat során kitűnt, hogy a napi táplálkozással a szervezetbe kerülő antioxidánsoknak mintegy 60 százaléka a kávéfogyasztással jut a tápcsatornába. Az antioxidánsoknak nevezett vegyületek védelmezik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot.

  A kávé fő hatóanyaga, a koffein mellett jelentős mennyiségű erős antioxidáns hatású vegyületet, polyphenolt is tartalmaz, s a keringési betegségekkel szembenő védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Ugyanez a vegyület egyik alkotórésze a vörös bornak is, amelynek az érrendszeri megbetegedéseket csökkentő hatása már régóta ismert.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!