2023. március 23. csütörtök
More

  Akupunktúrával a fejfájás ellen

  Az akupunktúra legalább annyira hatásos a migrén ellen, mint a gyógyszerek, még akkor is, ha “hamis” – állítják német kutatók.

  A Duisburg-Essen Egyetem tudósai által végzett kutatás 900 résztvevőjét három csoportba osztották. Az elsőt hagyományos gyógyszerekkel, a másodikat a kínai akupunktúra módszereivel, a harmadikat pedig “hamis” akupunktúrával kezelték. Ez utóbbi esetben is tűkkel szurkálták a betegek testét, de nem a meghatározott pontokon – olvasható a The Lancet című brit tudományos folyóiratban.

  A hat héten át tartó vizsgálat eredménye még a kutatókat is meglepte: mindenkinél ugyanolyan mértékben csökkent a fejfájós napok száma.

  “Nagyon fontos, hogy bebizonyosodott: a migrént egy olyan terápiával is lehet kezelni, amelynek, ellentétben az agresszív fejfájás-csillapító gyógyszerekkel, nincs mellékhatása” – mondta a BBC-nek Nuria Lorite, a kínai orvostudomány szakértője.

  A migrén – a legelterjedtebb fejfájás – a világ népességének 10-15 százalékát sújtja, különösen a nőket (a migrénben szenvedők 65 százaléka nő).

  A migrént okozhatja stressz, fejfájás, kávé, alkohol, vörösbor, de akár sajt vagy egyéb élelmiszer is.

  Egy migrénes roham akár három napig is eltarthat és átlagosan tizenháromszor következik be évente.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!