2024. április 19. péntek
More

    Kávéval a májzsugor ellen

    A feketekávé véd a májzsugor ellen – vélik amerikai kutatók.

    A kaliforniai Kaiser Permanente intézet munkatársai által szervezett kutatásban 125 ezer 580 férfi és nő vett részt, akik 1978 és 1985 között májvizsgálaton estek át. 2001-re közülük 330-nél fejlődött ki májzsugor: 199 esetben a cirrózist az alkoholizmus számlájára írták.

    A kutatás során a májkárosodás fokát megállapítandó, bizonyos enzimek szintjét vizsgálták a vérben. Az alkoholisták esetében az enzimek szintje, ahogy ez várható volt, igen magasnak bizonyult, ám annál, aki a szeszesital mellett kávét is fogyasztott, jóval alacsonyabb értékeket mértek.

    Mint kiderült, már a rendszertelen kávéfogyasztás is 30 százalékkal csökkenti a cirrózis kialakulásának veszélyét. Azok, akik napi 1-3 csésze feketét fogyasztottak, 40 százalékkal kisebb kockázattal számolhattak, négy, vagy annál több csésze pedig 80 százalékkal csökkentette a májzsugor veszélyét. A kávézók között valamivel kisebb az egyéb eredetű májzsugor kifejlődésének kockázata is.

    Érdekes viszont, hogy a tea, amely szintén tartalmaz koffeinszerű vegyületet, nem befolyásolta a cirrózis kialakulásának kockázatát. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem a koffein, hanem a kávéban található valamilyen más vegyület védi a májat. A tudósok azonban úgy vélik, hogy bármilyen üdvös hatást vált is ki a kávé, az alkoholisták ne a feketében bízzanak, hanem májukat védendő, mondjanak le a szeszről, vagy legalább tanúsítsanak mértékletességet.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!