A koffeinmentes kávé csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét – vélekednek amerikai kutatók.
Korábbi kutatások azt sejtették, hogy a koffein jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kialakulását.
A Minnesotai Egyetem 28 ezer – a menopauza utáni korosztályba tartozó – nő részvételével 11 éven át tartó kutatásának eredménye szerint azonban a naponta elfogyasztott hat csésze koffeinmentes kávé a normálnál – a koffeinesnél – sokkal nagyobb arányban, 33 százalékkal csökkentette a diabétesz kifejlődését.
Mivel kiderült, hogy nem a koffein a jótékony hatóanyag, a tudósok megvizsgálták, hogy a kávé mely más összetevője okozhatta a pozitív hatást, de a magnéziumon kívül – amely kedvezően befolyásolja a vércukorszintet – egyelőre nem találtak választ kérdésükre.
Forrás: MTI