2024. március 29. péntek
More

    Kávézhatnak a kismamák?

    Nem növeli a magzat súlyát, ha a kismama terhessége idején nem mond le megszokott kávé-adagjáról – állítják dán kutatók, egy felmérés adataira hivatkozva. A koffein egyéb, a magzatra vagy a leendő anyára gyakorolt hatását azonban ez alkalommal nem vizsgálták.

    Dán terhesség-kutatók kiterjedt vizsgálatot végeztek várandós kismamák bevonásával, hogy ellenőrizzék a köztudatban keringő véleményeket, melyek szerint a terhesség alatt fogyasztott koffeintartalmú kávé jelentős mértékben növelheti a magzat súlyát. Olyannyira, hogy az megnehezíti a majdani szülést, s eleve túlsúlyos csecsemők jönnek világra, amellett a kihordási idő is meghosszabbodhat.

    A vizsgálódásban 1207 önkéntesen résztvevő, egészséges kismama vállalta, hogy a húsz héten át naponta legalább három, vagy még több kávét megiszik. A kontroll-csoportban nagyjából ugyanannyi résztvevő pedig a szokott mennyiségű, de koffeinmentes műkávét fogyasztotta, vagy egyetlen korty kávét sem.

    A terhesség alatt a kismamák méhlepényét is folyamatosan kontrollálták. Figyelték azt is, hogy a mértékletes dohányzás miként befolyásolja a kismamák és a magzat egészségét. Azt tapasztalták, hogy a koffeinfogyasztásnak sem a magzat súlyára, egészségére, sem a kihordás idejének meghosszabbítására, vagy a szülés nehézségére nem volt jelentős hatása.

    A kutatók a British Medical Journal című angol orvosi szakfolyóiratban közzétett jelentésükben azt közölték, hogy a várakozással ellentétben, a koffeint nem, vagy alig fogyasztó kismamák csecsemőinek az átlagos születési súlya volt valamivel több, igaz, mindössze 14 grammal. Ennek tudatában kijelenthették: a jelenlegi ismereteik szerint a koffeinfogyasztás nem befolyásolja a terhességet, a szülést és a kisbabák súlyát, egészségét. Ugyanakkor azonban nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálataik csak a bevezetőben felsorolt, aránylag szűken meghatározott kérdéscsoportra korlátozódtak, így azok alapján nem lehet kijelenteni, hogy a koffein-fogyasztásnak egyáltalán nincs egészséget károsító hatása.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!