2024. április 27. szombat
More

    Az egészségvédő kávé

    A kávé nem csak élénkít, de mérsékelt fogyasztása segít megelőzni a cukorbetegséget és a Parkinson-kórt is a Deutsche Medizinische Wochenzeitschrift című német szaklapban megjelent tanulmány szerint.

    A saar-vidéki Homburg városi egyetemen végzett vizsgálat eredménye szerint a túlzott kávéfogyasztás szívritmuszavart okozhat, de aki nem iszik többet napi 4-6 csésze feketénél, az 30 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel lesz cukorbeteg.

    Az erős feketekávé a Parkinson-kór megelőzésére is kiválóan alkalmas, a koffein ráadásul közeli rokona a theophyllin nevű anyagnak, amelyet széles körben használnak az asztmás tünetek enyhítésére.

    Matthias Bödding gyógyszerszakértő, a kutatás vezetője a tanulmányban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kávé árt a fejlődő szervezetnek, ezért gyermekek nem ihatják, koffeint azonban az orvosok élénkítő hatása miatt mégis gyakran használnak nehezen lélegző vagy gyenge pulzusú koraszülötteknél.

    Terhes nőknek vagy szoptatós anyáknak mindazonáltal napi két csészénél több nem ajánlott, mert a koffein könnyen bekerülhet a magzat vagy a csecsemő vérkeringésébe.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!