2023. június 5. hétfő
More

  A kevés kávé nem káros a magzatnak

  A terhesség alatti mérsékelt koffeinfogyasztás nem vezet koraszüléshez, vagy kis súlyú babák születéséhez – állítja ugyanaz a dán kutatócsoport, amely korábban már kimutatta, hogy a túlzott kávézás, a napi 8, vagy több csésze fokozza a halvaszületések veszélyét.

  A tudósok 1207 kávékedvelő várandós asszonyt vizsgáltak, s egyik részükkel koffeintartalmú, másik részükkel koffeinmentes főzetet itattak terhességük második felében. Kiderült, hogy napi három csésze kávé nincs káros hatással a születés időpontjára, vagy a baba súlyára.

  (A dán tudósok bizonyára a Nyugat-Európa túlnyomó részén elterjedt gyenge, híg kávéval, nem pedig a Magyarországon ismert presszókávéval végezték vizsgálataikat.)

  A korábbi vizsgálatok, amelyek során a mérsékelt kávézás hatását elemezték, vegyes eredményeket hoztak, ám a dánok leszögezték, hogy az ő vizsgálatuk egyértelműen nem mutatott ki semmiféle negatív hatást: a két csoport között csak igen csekély, statisztikailag nem értékelhető eltérés mutatkozott.

  Dr. Bodil Hammer Bech elmondta: némelyik erős kávés kismama dohányzik és esetleg alkoholt is fogyaszt várandóssága idején, s ez már inkább magyarázhatja a babák kisebb súllyal való születését.

  “Napi három kávé a terhesség alatt még rendben van, de ennél több esetén indokolt az óvatosság” – összegezte Dr. Bech az eredményt.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!