2024. március 29. péntek
More

    Kávéval a májrák ellen

    A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát – mutatták ki európai és japán kutatók. Összességében az derült ki, hogy a kávéfogyasztóknál 41 százalékkal kisebb az esélye a májrák kialakulásának, mint azoknál, akik sosem isznak kávét.

    A kismértékű vagy mérsékelt kávéfogyasztás (háromnál kevesebb csészényi naponta) esetén a kockázat csökkenése átlagosan 30 százalék. Ezzel szemben a nagymértékű kávéfogyasztás, azaz naponta 3 csészénél több, 55 százalékos kockázatcsökkenést eredményez.

    A kutatást eredményét az a tény is alátámasztja, hogy mind a dél-európai, mind a japán vizsgálatok a kockázatcsökkenést igazolták, pedig Dél-Európában a kávézás rendkívül elterjedt szokás, ezzel szemben Japánban jóval kevesebben és ritkábban élnek e szenvedélynek.

    Hogy mi az összefüggés a kávéfogyasztás és a májrák kockázatának csökkenése között, még további kutatásra vár. Egyelőre csak annyit tudni az állatkísérletek alapján, hogy bizonyos összetevők a kávéban azokat a káros enzimeket blokkolják, amelyek közrejátszanak a májrák kialakulásában.

    A májrák miatti halálesetek a harmadik helyen állnak a daganatos halálozási okok között a világon a tüdő- és a gyomorrák mögött. Ez azt jelenti, hogy 2002-ben 600 ezren haltak meg májrákban a Földön.

    Egy hónappal korábban arról számoltak be japán kutatók, hogy napi 2-3 három csésze kávé elfogyasztása felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát nőknél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!