2024. április 25. csütörtök
More

    Ettől izzad a hónaljad!

    Ma Magyarországon a verejtékmirigyek hyperhidrosisa megközelítőleg 100 000 embert érint – a férfiak és a nők aránya egyenlő. Számukra az izzadás még azt is jelenti, hogy szervezetük napi 6 liter izzadságot termel – szemben a legtöbb ember átlagos napi fél literével.

    A betegek szerint ez az összetett egészségügyi probléma nemcsak a ruhákon lévő foltok miatt kellemetlen. Egy egyszerű kézfogás izzadt kezet vagy lábat okozhat. A szociális kihívások mellett a hyperhidrosis olyan egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint a lábgomba, vírusos szemölcsök a talpon, vagy ekcéma a kézen. A rossz testszag a hónalj izzadásának gyakori oka, mivel a baktériumok elszaporodnak az érintett területen.

    A hyperhidrosis testi tünetei nemcsak kellemetlenek: gyakran negatívan hatnak a mentális egészségre is, hiszen a szégyenérzet a társas kapcsolatokra is kihat, a túl sokat izzadó emberek pedig zárkózottabbá válhatnak. Mivel az izzadás sajnos továbbra is tabutéma, kevesen beszélnek róla nyíltan.

    Van azonban megoldás: A lokális alumínium-klorid terápia, iontoforézis, mikrohullámú vagy bipoláris rádiófrekvenciás kezelés mellett a helyi izomrelaxációs terápia hónapokig képes megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Ez idő alatt sokaknál elhagyható az izzadásgátló és dezodor használata. Néhány hónap elteltével a gyógyszer teljesen kiürül a szervezetből.

    Izomrelaxánsokkal végzett túlzott izzadás esetén a szakemberek finom tűkkel (helyi injekciókkal) juttatják a hatóanyagot a hónalj meghatározott területeire, megszüntetve ezzel a verejtékmirigyek fokozott működését. A műtét a kozmetikai beavatkozáshoz hasonló, mindössze 15-20 percet vesz igénybe, és a kiszállított anyag néhány napon belül hat, így a beavatkozást követően hamar érezhető az izzadás csökkenése.

    Nem kell tehát önbizalomhiánnyal és szégyenérzettel együtt élni, hiszen a mindennapokat megnehezítő túlzott izzadás problémájára is vannak gyors és hatékony megoldások. Bátran fordulj bőrgyógyászodhoz vagy plasztikai sebészhez, és ők javasolják a számunkra legmegfelelőbb kezelést.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!