2023. március 25. szombat
More

  Szívnek ártó fogyasztószerek, ételkiegészítők

  Az internetes rendelés útján beszerezhető amerikai fogyasztószerekben, ételkiegészítőkben gyakran találhatók szívet károsító készítmények. Egy nagy nemzetközi orvoskongresszuson feltűnést keltő előadás ismertette az Egyesült Államok területén, online rendelhető testsúlycsökkentők veszélyes tulajdonságait.

  Aliezera Nazeri és munkatársai leültek a számítógéphez és a Yahoo, az MSN és a Google útján behívták mindazokat az ajánlatokat, amelyek a testsúlytöbblettel küszködő amerikaiak számára kínálnak recept nélkül kapható gyógykészítményeket, ételkiegészítőket vagy fogyasztószereket. A kutatók csak azokkal a súlycsökkentőkkel foglalkoztak, ahol legalább megfelelően kideríthető volt, mi mindent tartalmaznak a készítmények.

  A houstoni doktor és kollégái 12 cég fogyasztószereit vizsgálták meg. A Nemzetközi Szívritmus Társaság kongresszusán elhangzó előadás tanúsága szerint a súlycsökkentők dobozain 60 különféle hatóanyagot tüntettek fel. A testsúlycsökkenést ígérő anyagokból átlagosan 7,25 gyógyhatású szer volt üvegenként. Az orvosi munka ezután következett.

  A kutatók a fogyasztószerek dobozain olvasható, valamennyi anyagot szembesítették a nagy orvosi adatbázisok mérgezési vagy mellékhatás-bejelentéseivel. Megvizsgálták, van-e olyan készítmény, amelynek a hatóanyagaival kapcsolatban bárhol a világon már volt egészségügyi gond, nemkívánatos gyógyszerhatás.

  Az orvosi szakirodalom tanúsága szerint a 12 vizsgált amerikai fogyasztószermárka közül nyolc cégnek a gyártmányai tartalmaztak egészségre ártalmas anyagokat. A kutatók 11 olyan hatóanyagot találtak, amivel kapcsolatban legalább egy bejelentés érkezett az egészségügyi hatóságokhoz életveszélyes szívgyógyászati szövődmény miatt.

  A legkínosabb felfedezés az volt, hogy egyik fogyasztószer hatóanyagát már négy éve szigorúan tilos forgalomba hozni az Egyesült Államok területén. Ez a “ma huang”, a kínai ephedra, amelynek a hatóanyaga, az ephedrin életveszélyes szívritmuszavarokhoz vezethet. Ezt az anyagot régen gyakran belekeverték a fogyasztószerekbe, de ilyen használatát megtiltották, mivel sokkal több a veszélye, mint a haszna.

  A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy az ilyen készítmények esetén kiszámíthatatlan gyógyszerkölcsönhatások bekövetkezésétől kell tartani. Koffein egyidejű fogyasztása – például kávé vagy tea ivása – esetén az ephedrin fokozott hatású és mind állatkísérletek, mind emberen történt megfigyelések bizonyították, hogy a szívritmuszavar ilyenkor végzetes is lehet.

  A tudományos előadás eredményei nemcsak a szívgyógyászokat, hanem a vásárlók érdekvédő szervezetét is érdekelték. Elisa Odabashian, aki az előbbi társadalmi intézmény elnöke, kijelentette, hogy igen felelőtlen mindenki, aki az internet útján rendel magának gyógyszert, mert egyáltalán nem tudja, mit is kap.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!