2024. április 24. szerda
More

    A kávé meghosszabbíthatja a nők életét spanyol tanulmány szerint

    Tovább élhetnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint azok, akik nem kávéznak. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni – írták spanyol kutatók az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratban.

    A kávé és frissítő hatóanyaga, a koffein évszázadok óta viták kereszttűzében áll. Megjelentek hírek, hogy a gyakori kávézás fokozza a szív- és érrendszeri halálozást, szívritmuszavart okoz, sőt rosszindulatú daganatok kifejlődéséhez vezet. Madridban most hozták nyilvánosságra két, több évtizedes vizsgálat eredményeit. Ezek az adatok megnyugtathatják mindazokat, akik ragaszkodnak a kávéivás szenvedélyéhez.

    Esther Lopez-Garcia és munkacsoportja egészségügyben dolgozók óriástanulmányainak eredményeit elemezték. A csaknem 70 ezer nő egészségét először 1980-ban mérték fel és akkor kérdezték meg először valamennyiüket, miképpen élnek, táplálkoznak és kávéznak. Ezt néhányévenként megismételték. Kiinduláskor valamennyi résztvevő egészségesnek bizonyult.

    A férfiak száma 41 736 volt. Kávézási szokásaikat, életmódjukat, egészségi állapotukat először 1986-ban jegyezték föl és a hölgyekhez hasonlóan a vizsgálatokat 2-4 évente újra elvégezték. A kutatók azt vizsgálták, hogy az eltelt évtizedek alatt hányan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, rosszindulatú daganatban és akik meghaltak, életükben átlag hányszor emelték fel naponta a kávéscsészét.

    Az adatokat módosították aszerint, hogy az elhunytak hány éves korukban fejezték be életüket, dohányoztak-e, vagy milyen, egyéb kockázati tényezőjük volt, például kövérség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A kérdés az volt, hogy a kávéivás kapcsolatban van-e az érelmeszesedés vagy a rák kifejlődésével, mivel bizonyos, korábbi tanulmányok erre utaltak.

    A spanyol vizsgálat eredményei igen biztatóak. Lopez-Garcia doktornő és munkacsoportja úgy foglalta össze véleményét: nem bizonyítható, hogy a kávézás egyértelműen védő hatású a szívinfarktus vagy a rák ellen, de az kimondható, hogy ilyen jellegű ártalmas hatása nincsen.

    A férfiak körében értékelhető védőhatást nem észleltek. Azok a nők viszont, akik naponta két-három csésze kávét ittak, 18 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint a nemkávézók. A bármilyen okból bekövetkező halál kockázata pedig 26 százalékkal volt kisebb, ha a hölgy minden nap négy-öt kávét fogyasztott.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!