2023. március 27. hétfő
More

  Ha kihalnának a méhek, sokkal drágábbak lennének a zöldségek és gyümölcsök

  A világélelmezés egyensúlya alapvetően megváltozna a beporzó rovarok kihalása esetén – figyelmeztetett a hét végén a Francia Agronómiai Kutató Intézet (INRA).

  A világ agrártermelésének 35 százaléka függ a beporzó rovarok tevékenységétől. Ide tartoznak jelentős mértékben a gyümölcsök, a zöldségek és az olajnövények és – kisebb részben – a kávé, a kakaó, a csonthéjasok és a fűszernövények. A beporzó rovarok kihalása jelentősen drágítaná a gyümölcsöket és zöldségeket – olvasható az INRA közleményében, emlékeztetve az Egyesült Államokat és egyes európai országokat sújtó rejtélyes méhpopuláció csökkenésre.

  A világ agrártermésének 60 százalékát kitevő gabonafélék nem függenek a beporzó rovaroktól. Közülük a kultúrák öt százalékát érinti a beporzás esetleges bizonytalansága. Mindezt figyelembe véve a beporzó rovarok csökkenése igencsak aggasztó, mivel a világélelmezés egyensúlya alapvetően megváltozna kihalásuk esetén.

  A kultúrák három csoportjában, így a gyümölcsök, a zöldségek és az élénkítők (kávé, kakaó) esetében a termelés jóval a jelenlegi világpiaci fogyasztási szint alá esne vissza, egyes térségekben még inkább, mint Európában – mutatott rá három francia és egy német kutató, akik az Ecological Economics című folyóiratban ismertették kutatási eredményeiket.

  Egyelőre még nem tisztázták az európai és egyesült államokbeli méhpopulációk csökkenésének okait, de az elsődleges magyarázatok között a növényvédőszerek tömeges elterjedése, a monokultúrák kiterjesztése és az erősen fertőző, élősködők okozta betegségeket említik.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!