2023. április 1. szombat
More

  Csak a nőket védi a kávé a vastagbélráktól

  Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen – közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklapban.

  A Harvard Egyetem orvosi iskolájának munkatársai Youjin Je vezetésével szisztematikusan áttekintettek 12 követéses tanulmányt, melyek összesen 646 848 embert érintettek, közülük 5403 páciensnek volt vastagbél- vagy végbélrákja.

  A sok, illetve kevés kávét fogyasztók adatait összehasonlítva a kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és a vastagbél-, valamint végbélrák előfordulásának kockázata között.

  Noha az elemzett tanulmányok közül négy az Egyesült Államokban, öt Európában, három pedig Japánban készült, minden ország adatai igen hasonlók voltak.

  Az egyetlen eltérést a nőknél előforduló vastagbélrák előfordulásánál állapították meg, ebben a csoportban 21 százalékkal csökkent a kockázat a kávéfogyasztás növekedésével, sőt a japán nők körében 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott az elemzés.

  Je hozzátette, hogy a hatás a kávé típusától (normál vagy koffeinmentes), illetve elkészítési módjától (főzött vagy filteres) is függ, ezért ebben az irányban további vizsgálatok szükségesek.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!