2024. április 25. csütörtök
More

    A bélgyulladás tünete és kezelése

    Az enteritis valójában a vékonybél gyulladásos betegsége, amelyet vírusos vagy bakteriális eredetű fertőző betegségek okozhatnak, de a daganatok kezelésére alkalmazott sugárterápia szövődménye is lehet.

    Bár a bélgyulladást gyakran a vékonybél gyulladásaként értelmezik, a gyomor és a vastagbél is érintett lehet. A bélgyulladásnak több fajtája különböztethető meg attól függően, hogy akut vagy krónikus betegségről van szó, és mi okozza a gyulladást. Leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

    Az esetek 80-90%-ában négy kórokozó okozhat bélgyulladást: norovírus, rotavírus, campylobacter és szalmonella. Emellett természetesen más mikroorganizmusok (pl. E. coli, calicivírus stb.) is okozhatnak bélgyulladást. A betegséget okozó kórokozók szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel, illetve szennyezett felületekkel juthatnak be a szervezetbe. A gyulladásos bélbetegség gyakori a kisgyermekeknél.

    A krónikus bélgyulladást autoimmun betegségek is okozhatják, köztük a Crohn-betegség és a lisztérzékenység.

    A bélgyulladás gyakori szövődménye és mellékhatása lehet a hasi- vagy medencei sugárterápiának. Ebben az esetben a sugárzás nemcsak a daganatsejteket pusztítja el, hanem az egészséges sejteket is érinti. A sugárzással összefüggő bélgyulladás általában csak néhány hónappal a kezelés után jelentkezik, és a felépülés nagyon hosszadalmas lehet.

    A bélgyulladás leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom és görcsök, súlyos, gyakori, fájdalmas hasmenés, láz, hányinger és hányás, fogyás, általános rossz közérzet, étvágytalanság és gyengeség. Súlyosabb esetekben a széklet véres lehet.

    A bélgyulladás sok esetben néhány napon belül magától megszűnik. Fontos azonban tudni, hogy a bélgyulladással járó hasmenés egyik veszélye a kiszáradás – különösen kisgyermekek és csecsemők esetében, ami akár életveszélyes is lehet!

    Egészséges embereknél az akut bélgyulladás általában nem okoz komolyabb problémákat, a kellemetlen tünetek néhány napon belül megszűnnek. Nagyon fontos azonban az elvesztett folyadék pótlása, érdemes például speciális elektrolit tartalmú italokat inni. Súlyosabb esetekben intravénás folyadékbevitelre és kórházi kezelésre lehet szükség. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikum szedése ajánlott.

    Krónikus bélgyulladás esetén gyógyszeres kezelés, életmódváltás, speciális diéta betartása válhat szükségessé, és fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés is.

    Ha a gyulladásos bélbetegséget sugárterápia okozza, a kezelés bonyolult és hosszadalmas lehet, beleértve azokat az okokat is, amelyek miatt szükség lehet a rák kezelési tervének felülvizsgálatára. A gyógyszerek és a speciális diéták néha nem elegendőek, ilyenkor műtétre lehet szükség a sérült bél eltávolítása érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!