2022. május 16. hétfő
More

    Tanulmány: A kávékapszulákban magasabb a rákkeltő hatású anyag mennyisége

    A hagyományos csepegtetős eljárással készített kávékkal ellentétben az eszpresszó gépekben, különösen a kapszulákból lefőzött kávékban jóval magasabb, de még mindig a biztonságos értéken belüli a rákkeltő hatású furán mennyisége – állapították meg a spanyol szakemberek.

    A Barcelonai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint az eszpresszó géppel lefőzött normál, illetve koffeinmentes kávékban is jóval nagyobb – milliliterenként 43-146 nanogramm – mennyiségű furán található, mint a csepegtetős eljárással készített kávékban.

    “A magasabb koncentráció oka, hogy a légmentesen lezárt kapszulák megakadályozzák az amúgy illékony furán elpárolgását, míg a csepegtetős gépek nagynyomású forró vízzel készítik el a kávét, amelynek következtében az anyag nem kerül bele az italba” – magyarázta Javier Santos a tanulmány vezetője, aki az egyetem analitikus kémia tanszékének professzora.

    “Minél hosszabb ideig van a szabad levegőn a kávé, akár bögrében, vagy korsóban, annál nagyobb mennyiségben tud távozni belőle az anyag” – idézte a szakembert a Science Daily tudományos hírportál.

    A Journal Food Chemistry című folyóirat internetes kiadásában megjelent eredmények szerint az instant kávékban valamivel alacsonyabb – milliliterenként 12-35 nanogramm -, a kapszulákból lefőzött kávékban azonban kiemelkedően magas – milliliterenként 117-244 nanogramm – furán mennyiséget mértek a szakemberek.

    Az utóbbi években egyre nőtt az aggodalom amiatt, hogy az élelmiszerekben található furán az emberekre és állatokra nézve is mérgező, illetve rákkeltő hatásúnak bizonyult, és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) is a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kávékban mért értékek még mindig az egészségre “biztonságos” tartományon belül mozognak. Számításaik szerint egy hetvenkilós embernek naponta körülbelül harminc bögrényi – a legmagasabb furán tartalommal bíró – eszpresszót, vagy minimum húsz darab kapszulából, esetleg kétszáz porból készült kávét kellene meginnia ahhoz, hogy elérje a maximális furán beviteli értéket.

    A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a hosszabb ideig alacsony hőmérsékleten pörkölt kávéknak kisebb a furán tartalma, mint a hagyományos körülmények között előkészített társaiknak. Az akrilamidhoz hasonlóan, a furán is a rákkeltő hatású anyagok egyik csoportjába tartozik, amelyek az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkeznek, a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak, vagy azok származékainak reakciójából létrejövő Maillard-reakció eredményeként.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!