2024. április 20. szombat
More

    Rekedtség – ezt jelezheti

    A légúti betegséggel összefüggő rekedtség jól ismert, és általában egy-két héten belül elmúlik. Mit jelent, ha többször reked a hangunk, még akkor is, ha korábban nem voltunk betegek?

    A fül-orr-gégész összefoglalta a lehetséges okokat.

    A rekedtségről itt is olvashatsz.

    Ha a nap végére elnémul a hangunk, berekedünk, és sokat krákogunk, akkor nagy eséllyel a hangunkat rosszul használjuk. A helytelen beszédtechnika túlerőltetheti a hangunkat, ami kellemetlen tünetekhez vezethet. Mindenkinek, aki rendszeresen szenved ettől az állapottól, azt tanácsoljuk, hogy minél előbb végezzen hangvizsgálatot, különösen, ha olyan munkakörben dolgozik, amely nem kíméli a hangot.

    Kezelés nélkül a túlzott hangerőltetés vokális csomók és szalagpolipok kialakulásához vezethet. Mindkét esetben a rekedtség általában az első tünet. Ha nem megyünk időben orvoshoz, sajnos hosszabb kötelező szünetekre is készülhetünk, ugyanis műtétre lehet szükség a bekövetkezett elváltozások kezelésére.

    Nem szabad túl sokáig várni a tartós rekedtség kivizsgálásával, mert komoly problémákra is felhívhatja a figyelmet, vagy akár rákra is utalhat. A halogatás különösen jellemző a dohányosok körében, mivel az egyre rekedtebb hang és köhögés nagyobb valószínűséggel függ össze a dohányzással. Valójában a dohányosok háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztalnak bármilyen változást a hangszálaikban, ezért különösen fontos számukra a fizikális vizsgálat, ha problémájuk van.

    Ha kezelőorvosa nem talál kóros eltérést a vizsgálat során, további vizsgálatot javasolhat. A hosszan tartó rekedtséget allergia is okozhatja, és a jelek jól láthatóak – például a garat hátsó részének csöpögése irritálhatja a hangszálakat.

    A torok és a hangszálak irritációját reflux is okozhatja, ami fül-orr-gégészeti vizsgálaton is jól látható.

    A rekedtséget és a hangproblémákat olyan dolgok is okozhatják, mint a polyarthritis és a pajzsmirigybetegség, valamint egyéb hormonális és neurológiai rendellenességek. Ebben az esetben a rekedtség megszüntetése érdekében kezelni kell a kiváltó okot, valamint a pajzsmirigyműtét után fellépő időnkénti hangzavarokon, problémákon foniáter segíthet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!