2024. március 28. csütörtök
More

    Vesegyulladás? Ezek a tünetei

    A húgyutakat vagy a hólyagot megfertőző kórokozók a vesékbe is bejuthatnak, nagyon kellemetlen és fájdalmas tüneteket, vesefertőzéseket okozva. A vesefertőzés gyakori betegség, amely valójában húgyúti fertőzés, mivel ugyanazt a szervcsoportot érinti. A szakértők azonban a vesefertőzéseket a felső húgyúti rendellenességek közé sorolják. A vesefertőzéseket a húgyúti kórokozók okozzák, amelyek a vesékbe „vándorolnak”, és begyullasztják a vese érzékeny szöveteit.

    A legtöbb esetben a vesefertőzéseket baktériumok okozzák, főként azok, amelyek a bélből a húgyutakba jutnak, és ott elszaporodnak. A vesegyulladás ritkán fordul elő elszigetelten, és a legtöbb esetben megelőzheti az alsó húgyutak- vagy a prosztata gyulladása.

    A gyulladásos betegségek tünetei nagyon hasonlóak a húgyúti fertőzésekre vagy a felfázásra, amik fájdalmas és/vagy gyakori vizeléssel járnak. A betegek magas lázat, hidegrázást, hányingert és hányást is tapasztalhatnak. Nagyon jellemző lehet az erős fájdalom a hát alsó részén és az oldalakon. A vesefertőzés tünetei általában gyorsan, akár órák alatt is kialakulnak.

    A vesefertőzések általában jól kezelhetők gyógyszeres kezeléssel, bár megfelelő vizsgálat után kezelőorvosod antibiotikumot is felírhat. Szükséges lehet hosszabb antibiotikum-kúra, vagy eltérő hatóanyagú gyógyszerek szedése is.

    A gyógyszerszedés mellett fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, hogy szervezetünk a lehető leggyorsabban megszabaduljon a kórokozóktól. A vesefertőzés ellen azonban pusztán otthoni gyógymódokkal nincs gyógyulás! Ha túl későn vagy egyáltalán nem szeded be az antibiotikumot, az nemcsak súlyosbítja a fertőzést, hanem jelentősen növeli a kiújulás és a krónikussá válás kockázatát is. A vesét érintő fertőzés legsúlyosabb szövődménye a vese visszafordíthatatlan károsodása is lehet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!