2024. április 20. szombat
More

    Mitől veszélyes az alacsony vérnyomás?

    Sok szó esik a magas vérnyomásról, de mi a helyzet az alacsonnyal? Milyen tünetek utalhatnak alacsony vérnyomásra?

    Ha az érték 90/60 Hgmm alá esik, akkor leesik a vérnyomásunk, ez mindenkivel előfordul néha, és legtöbbször észre sem vesszük vagy csak enyhe tüneteket okoz, amit nem vesszük komolyan.

    Például, ha sokáig állunk, vérnyomásunk a normál alá süllyedhet, ha hirtelen felugrunk fekvő vagy ülő helyzetből, vagy akár egy nagyobb lakoma után is. Természetesen egyéni sajátosságok, állapotok is befolyásolhatják valakinek a vérnyomását, illetve bizonyos gyógyszerek vérnyomáscsökkentő hatásúak is lehetnek.

    Az alacsony vérnyomás közel sem olyan veszélyes, mint a magas, ám hosszú távon súlyos következményekkel járhat, ha krónikusan alacsony a vérnyomás. Éppen ezért érdemes odafigyelni az esetleges tünetekre!

    Az alacsony vérnyomás egyik leggyakoribb tünete a fejfájás, amelyet szédülés és tompultság kísér. Ennek az az oka, hogy az alacsony vérnyomás miatt kevesebb oxigénben gazdag vér áramlik az agyba. Szédülés és fejfájás gyakran jelentkezik, amikor hirtelen testhelyzetet váltasz, például amikor hirtelen felkelsz. Szélsőséges esetekben az érintett személy nem csak erős szédülést tapasztalhat, hanem el is ájulhat.

    Az alacsony vérnyomás egyik következménye, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér sokkal lassabban és nehezebben jut el sejtjeinkhez, aminek olyan érezhető következményei lehetnek, mint a fáradtság, levertség, általános gyengeség, kimerültség.

    Feltétlenül oda kell figyelnünk ezekre a tünetekre – akár alacsony vérnyomás, akár egyéb probléma okozza őket – különösen akkor, ha fáradtabbnak érezzük magunkat, amikor alvási szokásaink és napi tevékenységeink nem változtak!

    Az alacsony vérnyomás koncentráció- és tanulási nehézségekhez vezethet, sőt, az egyszerűbbnek vélt hétköznapi feladatok is tovább tarthatnak.

    Az alacsony vérnyomás azt is jelenti, hogy szívünknek keményebben kell dolgoznia és gyorsabban kell vernie, hogy testünk sejtjei megfelelően működhessenek. Az alacsonyabb vérnyomású emberek gyakran panaszkodnak erős szívdobogásról, szapora pulzusról és olyan érzésről, hogy a szívük „ki akar ugrani”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!