2023. március 27. hétfő
More

  Kerékpárral munkába

  A rendszeres testmozgás fontos, de mi van, ha nem tudunk időt szánni az edzésre? Az ideális megoldás az lenne, ha az utazási időt kerékpározással töltenénk ki a munkába menet, így nagyjából elkerülhetjük a tömeget. De kérdés, hogy a városban a kerékpározás jót tesz-e az egészségünknek?

  Ha valaki biciklivel közlekedik egy nagyvárosi főúton, kétszer akkora légszennyezést szenved el, mint kis utcákban haladva, ám így sem beszélnénk le senkit a munkába- és haza biciklizésről.

  A légszennyezettség komoly veszélyt jelent a krónikus légúti betegségben szenvedőkre, az idősekre és a gyermekekre. A levegőszennyezés legrosszabb helyei a gyermekek járószintjei és a babakocsi tolási szintjei. A biciklin jóval a kipufogó felett van a fejünk.

  Ha úgy döntesz, hogy biciklizel, a szakértők néhány gyakorlati tanácsot adnak: Semmilyen körülmények között ne kerékpározz a városban szmogriadó esetén. Ennek esetében tájékozódj, és válassz inkább másik közlekedési módot indulás előtt. Ezen kívül a maszk praktikus kiegészítő a városi kerékpározáshoz, megfogja az erős szelet és kiszűri a nagyobb, káros részecskéket. Ha allergiás vagy a pollenre, mindenképpen ajánlott maszkban kerékpározni.

  Szakértők szerint a gyalogosok rosszabb helyzetben vannak, mint a kerékpárosok, mert lassabban haladnak. A sétáló ember nem kapkodja a levegőt ugyan, de több időt tölt a levegő szennyezett részében, így a tüdeje jobban károsodik.

  Az autókban és a tömegközlekedési eszközökön utazók sem ússzák meg a szennyezett levegőt. Az autóban lévő légszűrők és klímaberendezések mellett is beszűrődik a rossz levegő, így tehát, ha gyorsabban tudsz kerékpárral haladni, akkor érdemes ezt az utazási módot választanod.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!