2023. június 3. szombat
More

  A reggeli kávé legalább annyira elvárásunk, mint koffeintartalma miatt élénkít

  Sokan egy csésze kávétól ébredünk fel reggelente, legalábbis ezt feltételezzük, pedig egy tanulmány szerint ez inkább az elvárásunkon múlik – idézte pénteken a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

  Amikor a Kelet-Londoni Egyetem kutatói a vizsgálatba bevont önkénteseknek azt hazudták, hogy reggeli – valójában koffeinmentes – kávéjukban volt koffein, akkor azt figyelték meg, hogy az alanyok hangulata és teljesítménye jelentősen javult. Néhányan még annál is jobban teljesítettek a koffeinmentesnek hazudott kávé után, mint azok, akik valódi koffeinnel itták reggeli italukat és így is tudták.

  Tesztsorozatukat úgy tervezték meg a kutatók, hogy az mérje a résztvevők mentális teljesítőképességét, reakcióidejét és hangulatát. A vizsgálatba nyolcvannyolc 18 és 47 év közötti – saját bevallása szerint – kávéimádót vontak be, akik naponta legalább két csészével vesznek magukhoz a fekete nedűből.

  A koffein valóban élénkítőszer, amely az agyban fejti ki hatását, segít az álmosság és fáradtság leküzdésében. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a kávé élénkítő, “feldobó” hatását legalábbis részben a koffein erejével szembeni pozitív elvárásunk okozza. Ez a várakozás olyan erős, hogy még akkor is hat, amikor maga a hatóanyag nincs is jelen.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!