2023. március 27. hétfő
More

  A kontrollált kávéfogyasztás egészséges

  Naponta két-három csésze, lehetőleg sötétre pörkölt és koffeinmentes kávét elfogyasztását javasolják osztrák kutatók.

  Veronika Somoza, a Bécsi Egyetem biofunkcionalitás- és élelmiszer-kutató professzora szerint a kontrollált kávéfogyasztás pozitívan hat az egészségre.

  A kutató azt vizsgálta, milyen pozitív és nem várt negatív hatásai vannak a kávénak a szervezetre, mely kávéfajták a leginkább emészthetőek, és hogyan tehető az ital még egészségesebbé.

  A vizsgálatok szerint a sötétre pörkölt szemekből készülő kávé könnyebb a gyomornak, mint a világos pörkölésű. Somoza megvizsgálta a különböző típusú kávékat kóstoló önkéntesek gyomorsavát. A sötét pörkölésű kávé alig indított el gyomorsavtermelést, míg a világos pörkölés gyakran gyomorpanaszokat és gyomorégést idézett elő.

  Emellett azt is megfigyelték, hogy a túlsúlyos emberek a rendszeres kávéfogyasztással súlyt vesztenek. “Az, hogy ebben a folyamatban a hatóanyagok közül melyik játszik szerepet, még nem ismert” – fejtette ki a szakértő.

  A kávénak a vizsgálatok alapján rengeteg pozitív hatása van: növekszik a koncentráció és a figyelem, a kávéfogyasztók kisebb eséllyel betegszenek meg vastagbélrákban, mellrákban, kettes típusú diabéteszben vagy Alzheimer-kórban.

  A kutató elsősorban a koffeinmentes kávét javasolja, a koffein ugyanis fokozza a gyomorsav termelődését, fogyasztásakor pedig figyelni kell az idegrendszerre kifejtett hatására is.

  Az első orvosi bizonyíték arra, hogy a kávé nem is olyan rossz, mint a híre, még a 18. századból, III. Gusztáv svéd királytól származik. Az uralkodó meg volt győződve arról, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása halálos mennyiség. Ezért egy ikerpárt, két halálra ítélt betörőt vont be egy orvosi vizsgálatba, melynek során az egyik férfi napi egy csésze kávét, a másik egy csésze teát fogyasztott, miközben orvosok vizsgálták egészségi állapotukat. Az eredmény: mindkét páciens túlélte a vizsgálatot, sőt, az orvosokat és magát a királyt is, aki merénylet áldozata lett.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!