2023. március 27. hétfő
More

  Bőrre permetezhető koffeint helyettesítheti a kávét

  Egy amerikai vegyész feltalálta a csésze kávé gyors alternatíváját: a bőrre permetezhető “energiát”.

  Benjamin Yu, a Harvard Egyetemen frissen végzett vegyésze azt állítja honlapján, hogy kifejlesztette a világ első koffeinalapú energiapermetét – idézi a The Daily Mail online kiadása.

  A “sprayable energy” Yu szerint a reggeli ébredéshez és a munka közben az emberre támadó álmosság ellen szükséges hatást úgy éri el, hogy nem kell az ital készítésével bajlódni, nem marad utóíz a szájban, és a fekete italhoz adott cukor és tej kalóriája sem vezet felesleges kilókhoz.

  A másodpercek alatt ható kávépermet ezen kívül nem tartalmaz titokzatos összetevőket sem – olvasható a honlapon. Az engedélyezés alatt álló termék szagtalan folyadék, amelyet a bőr felszív, és órák alatt oszlik el a testben, tehát élénkítő hatása tartósabb lehet, mint egy csésze kávéé.

  A kis alumínium flakon mintegy 160 adag permetet tartalmaz, amely a feltaláló szerint negyven presszókávé koffeintartalmának megfelelő mennyiség. Yu azért kezdte el keresni a fekete ital alternatíváját, mert szerinte annak “hullámvasút-hatása” van. Kísérletei során a nikotintapaszt is tanulmányozta.

  A spray egyetlen aktív anyagot tartalmaz, a koffeint, amely a bőrön át úgy jut a testbe, hogy áthatol a sejthártyán, hiszen szerkezete nagyon hasonlít a tapasszal a szervezetbe vihető nikotinéhoz – közölte Yu a Huffington Post portál kérdésére.

  Szintén vegyész édesapjával közös, több hónapos kutatás során felfedezte, hogy ha a koffeint, amely nehezen oldódik a vízben, egy természetes aminosav származékával vegyíti, az sokkal könnyebben oldódik. Minden egyes permet egy csésze kávé koffeinmennyiségének negyedét tartalmazza, de hatása állítólag azonos vele.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!