2023. április 1. szombat
More

  Stressz és szorongás miatt kopaszodnak a nők és férfiak Tajvanon

  Stressz és szorongás okozza a főként a nők körében járványszerűen terjedő foltos kopaszodást Tajvanon – közölték helyi orvosok.

  Li Cseng-hung, a tajpeji buddhista Cu Csi kórház bőrgyógyásza sajtótájékoztatóján elmondta, hogy betegei közül főként a nők körében egyre többen szenvednek az alopecia areata nevű bőrbetegségben, ami a hajas fejbőrön kör és ovális alakban okoz kopasz foltokat. Tipikus példaként idézve elmesélte egy húszéves női páciense esetét, akinek foltokban hullott ki a haja, mivel folyamatosan szorongott, hogy főnöke esetleg nincs megelégedve a munkájával, és ezért elveszítheti az állását. Li hathónapos terápiával tudta elérni, hogy a nő haja visszanőjön.

  Az orvos azzal magyarázta a kóros jelenséget, hogy a lelki és fizikai stressz lerombolhatja az ember immunrendszerét, és elpusztíthatja a hajhagymákat. Li arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben a betegek feltétlenül keressék egy szakértő dermatológus segítségét ahelyett, hogy ismeretlen terápiákkal kísérleteznének.

  Li megfigyelését a stressz és a hajhullás közötti összefüggésről egy észak-tajvani kollégája is megerősítette, aki az esetszám hasonló növekedéséről számolt be betegei között. “A bőr és haj olyanok, mint a tükör, amely visszavetíti az emberben kialakult stressz fokát” – fogalmazott a bőrgyógyász.

  A szakemberek szerint az érzelmi stressz valóban szerepet játszik az alopetica areata kialakulásában, ám az még nem világos, hogy mi az elsődleges oka az állapot kialakulásának. Egyes genetikusok úgy vélik, hogy az öröklött gének is okolhatók a foltos hajhullás nagyobb gyakoriságáért azoknál, akiknek családjában előfordult már a megbetegedés.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!