2024. március 28. csütörtök
More

    Kínai tudósok megtalálták, hogyan gyógyítja az arzén a vérrákot

    Kínai tudósok igazolták, hogy az arzén azért kezeli eredményesen a vérrák egyik típusát, mert célzottan pusztít el egy olyan fehérjét, amely fenntartja a rákos állapotot.

    „A kemoterápiával ellentétben az arzén mellékhatásai (az akut promielocitás leukémia kezelésében) igen gyengék. Nincs hajhullás vagy a csontvelői funkciók visszaszorulása. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy más rákoknál hogyan használható az arzén” – mondta el Csang Hsziao-vej, a sanghaji állami orvosgenomikai laboratórium vezető kutatója.

    Az arzén mérgező hatása régóta ismert, a múltban a mérgek királyának tekintették, mert a mérgezés tünetei hasonlítottak a kolerához, így sokszor felfedezetlen maradt a halál valódi oka. Kínában azonban már régóta kettős céllal használták az arzént. A szándékos mérgezésen kívül legalább 2 ezer éve a tradicionális kínai orvoslásnak is kedvelt anyaga.

    Azt már 1992-ben közzétették kínai orvosok, hogy az akut promielocitás leukémia (APL) arzénnal való kezelése igen magas, 90 százalékos gyógyulási arányt eredményezett az országban. A Science tudományos folyóiratban közzétett munka azonban azt is megmutatta, miért hatásos az arzénterápia. Kiderült, hogy az arzén specifikus módon olyan fehérjéket támad meg, melyek egyébként fenntartják a rákot.

    Az arzénes APL-kezelést Kínán kívül már több más országban is alkalmazzák.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!