2023. március 23. csütörtök
More

  Mennyiszer kell ellenőrizni a vérnyomást?

  A magas vérnyomásos betegségek hazánkban is sok embert érintenek, mégis gondot okoz sokszor, hogy hogyan, milyen módon kell helyesen vérnyomást mérni.

  A háziorvosi rendelőkben a vérnyomás mérése már rutin, az orvosok már kellőképp kitapasztalták annak helyes menetét, ám megeshet, hogy mi magunk akarjuk ellenőrizni otthonunkban a vérnyomásunkat.

  A vérnyomásmérés előtt ellenőrizni kell a mendzsetta megfelelő méretét, körbeéri-e a felkarunkat. A mérés előtt fél órával nem szabad koffeintartalmú italokat inni, sem megerőltető testmozgást végezni, ezek ugyanis feljebb szökkentik a pulzust, ami miatt nem kapunk megfelelő értékeket.

  A helyes testtartásra is ügyelni kell. A hát legyen egyenes, a kar feküdjön az asztalra, a felkar a szív magasságában helyzekedjen el. A lábak ne legyenek keresztbe téve, és a vérnyomásmérést mindig a bal karunkon kell elvégeznünk.

  Egymás után kétszer-háromszor mérjünk, ezeket pedig jegyezzük fel a pulzusszámmal együtt. Orvosi vizsgálatokra vigyük magunkkal a vérnyomásnaplót, ebből a szakember pontosabb információkat kap az állapotunkról.

  A normál vérnyomás 120/80 Hgmm vagy ez alatti. A megnövekedett vérnyomás a 120-129/80 körüli érték, az elsőfokú hipertónia a 130-139/80 Hgmm, a másodfokú pedig a 140/90 Hgmm és ez feletti értékek.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!