2024. április 26. péntek
More

    Hallal az Alzheimer-kór ellen

    Az Alzheimer-kór megelőzhető a rendszeres halfogyasztással – derült ki egy hét éven át tartó klinikai kísérletből.

    Az idős korúaknál majdnem felére csökken az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ha minden héten legalább egyszer halat fogyasztanak – olvasható egy amerikai tanulmányban.

    Az egyik chicagói klinika kutatói hét éven át több mint nyolcszáz idős, legalább 65 éves ember életvitelét tanulmányozták. Azt tapasztalták, hogy azoknál, akik hetente legalább egyszer ettek halat, 60 százalékkal alacsonyabb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak halat.

    Ezek az eredmények egybecsengenek más, korábbi vizsgálatok adataival: eszerint szoros összefüggés van a halakban lévő omega-3-as zsírsavak fogyasztása és a szellemi funkciók megőrzése között. Így például azoknak a kísérleti állatoknak, amelyeket ilyen zsírsavakkal dúsított eledellel tápláltak, jelentősen javult a tanulási képességük és az emlékezetük.

    A kísérletsorozat 1993-tól 2000-ig tartott. Kezdetekor a 815 résztvevő egyike sem mutatta az Alzheimer-kór jeleit, 2000-re azonban 131 embernél jelentkezett e betegség.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!