2024. április 25. csütörtök
More

    Az alvajárás veszélyei

    Lefekszel valahol, és máshol ébredsz. Furcsa sérülések jelennek meg a testeden, és fogalmad sincs mikor és hogyan szerezted őket. Ijesztően hat, ha reggelente ezzel a nem hétköznapi dolgokkal ébredsz, főleg, ha azt tapasztalod, hogy magadban vagy másban kárt tettél álmodban. A környezeted sem tud segíteni a problémádon, mígnem már depresszióba és önvádaskodásba fordul át a dolog, hiszen fogalmad sincs, miért történik mindez veled, és nem tudsz ellene semmit sem tenni.

    Az alvajárás kortól függetlenül mindenkit érinthez, és szakorvosi beavatkozást igényel.

    Az alvajárás okai

    Az alvajárásra való hajlam családon belül öröklődhet. Általában kisgyermekkorban lép fel elsőként, és a tinédzserkor végére a legtöbb ember kinövi, de akadnak esetek, mikor felnőtt embereknél okoz problémát.

    Gyerekkorban az iskolai stressz, a feszült családi légkör, félelmek lehetnek kiváltó okok, amiket a gyermek napközben képtelen megemészteni, álmában is kísérti a probléma.

    Felnőtteknél leggyakrabban a szorongás, az alváshiány, a teljesítménykényszer és a fáradság okozza a problémát.

    Mit kell tudni az alvajárásról?

    Az elalvás első harmadában keletkezik általában, és nagyjából 10 percig tart. Az alvajáró személynek ilyenkor az izomzata még nem ernyedt el, emiatt pedig könnyedén lendül mozgásba, járkál, beszél, takarít vagy szokatlan dolgokat tesz, mindezt üres arckifejezéssel, az ingerekre nem reagál, másnap pedig nem emlékszik semmire.

    Az alvajáró ember nem szándékosan cselekszik, nincs tudatában a cselekedeteinek. Ez egy súlyos betegség, ezáltal nem büntethető az elkövető, melyet alvásszakértői vizsgálattal tudnak alátámasztani.

    Történelmünkben több eset is megmutatkozott, mikor az alvajáró emberek álmukban gyilkoltak, raboltak, minderre pedig másnap nem emlékeztek. Bírósági ügyek sorozata lett belőle, végül alvásszakértői vizsgálat során kiderült, hogy valóban alvajáró az illető, ezután pedig felmentették a börtönbüntetés alól őket.

    Mi a legjobb, amit tehetsz, ha alvajáró vagy?

    Pszichiáter, alvásszakértő és neurológus segíthet a problémát kivizsgálni és kezelni. Alvásnaplóval, video-EEG-monitorozással, a tünetek átbeszélésével, gyógyszeres kezeléssel, stresszcsökkentő terápiával, súlyosabb esetben pedig izolációval kezelhető a beteg.

    Ha alvajárásban szenvedsz, mindenképp fordulj orvoshoz, mielőtt önmagadban vagy másokban kárt tennél!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!