2024. április 26. péntek
More

    Halfogyasztástól jó teljesítmény, jó magaviselet

    Az elsősorban a halakban található többszörösen telítetlen zsírsavak (például az omega-3) előnyösen befolyásolják a gyerekek szellemi teljesítőképességét, sőt, pozitív hatással lehetnek a figyelemhiányos tanulók magaviseletére is – derült ki egy iskolások körében végzett brit kutatás eredményéből.

    A halak előnyös szerepe a táplálkozásban korábban is közismert volt, dietetikusok tanulmányai igazolják, hogy az omega-3 fogyasztása általában véve is jótékony hatású a szervezet működésére, hiszen eredményesen csökkenti az oxidatív stresszt, a környezeti ártalmat jelentő szabad gyökök megkötésével. Az azonban új eredménynek tekinthető, hogy az iskolás gyerekeknél megnöveli az agyi kapacitást, a koncentrálóképességét. Éppen ezért, a brit kormányzat azt fontolgatja, hogy az iskolásokat nem csak tankönyvekkel, de omega-3-mal is rendszeresen el fogja látni. Mivel kicsi az esély arra, hogy a 8-10 éveseket rá lehet bírni a rendszeres halfogyasztásra, kapszulákban fogják kapni ezt az esszenciális zsírsavat.

    A 8-9 éves gyerekek körében végzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyerekek jelentős többsége (80 százaléka) jobban olvasott, jobban írt (67 százalék), illetve 74 százalékuk jobb volt a matematikában. Az omega-3 legszembeötlőbb hatása a koncentrációs-képesség növekedése volt, ez az előny azonnal megmutatkozott mind az egészen kis gyerekeknél, mind az idősebbeknél. Ennek következtében jobb lett magaviseletük is az órák alatt, ezzel függ össze az is, hogy jobb jegyeket kaptak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!