2024. április 26. péntek
More

    Egészségessé tett disznózsír

    Az omega-3 zsírsav egészségvédő hatása ismert az orvostudomány előtt. A vele dúsított tyúktojás már a magyar piacon is kapható, most a sertészsírt igyekeznek genetikai módszerekkel omega-3-ban gazdaggá tenni a kutatók. Ezzel újra fölkerülhetnének az egészséges étkek listájára a sertéshúsból készült ételek, talán még a szalonna is.

    Lehetséges, hogy hamarosan törölhető lesz a szív számára káros ételek listájáról a sertéssonka, vagy a főtt csülök. Amerikai kutatók ugyanis kifejlesztettek olyan, genetikailag módosított disznókat, amelyeknek húsa omega-3-as vegyületben gazdag.

    Az omega-3 egy speciális zsírsav, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Leginkább a halakban található, többek között emiatt szorgalmazzák a táplálkozástudomány szakemberei már évtizedek óta a halfogyasztás növelését. Ám azok a haltípusok, amelyekben a legtöbb található ebből a vegyületből, általában nagyon sok higanyt is tartalmaznak, ami viszont kimondottan káros az egészségre. E dilemma megkerülésére láttak neki több amerikai egyetem kutatói a sertések genetikai átalakításának, s nemrégiben meg is születtek az első ilyen kismalacok. Jing Kang professzor, a kutatócsoport egyik tagja szerint mindez csak a kezdet: már tervezik a hasonló beavatkozást szarvasmarháknál és tyúkoknál is, hogy a tej és a tojás szintén omega-3-mal dúsuljon. Magyarországon is forgalmaznak olyan tojásokat, amelyeknek ez a többlet-értékük.

    Egyelőre azonban – mint a Courrier International című francia hetilap nyári különszámában olvasható – nem tudni, hogy a disznóhúsban lévő omega-3 ugyanolyan kedvező hatásokkal rendelkezik-e, mint a halakban termelődő vegyület, s hogy nincs-e valamilyen kedvezőtlen mellékhatása. Ezért azután még a legoptimistább becslés szerint is éveket kell várni, míg az új termék megjelenhet a boltok polcain.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!