2024. április 25. csütörtök
More

    A halételek és a szívritmuszavar

    Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütőben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelőzhető az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása.

    Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és Harvardi Orvosegyetem-beli kollégái, akik eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban publikálták, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.

    Az 1989-1990-ben kezdett vizsgálatban, amelynek során a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait tanulmányozták, 5096 hatvanöt évesnél idősebb ember vett részt. Az önkénteseknek mindenekelőtt egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben feltüntették, hogy milyen gyakran fogyasztanak halételeket és milyeneket, majd mindegyiküknél EKG-t is végeztek.

    Mint kiderült, azoknál, akik legalább hetente egyszer grillezett vagy sütőben elkészített halat fogyasztottak, alacsonyabb pulzusszámot regisztrálták, mint azoknál, akik legfeljebb havonta egyszer iktattak halat étrendjükbe. Még jobbak voltak a mutatóik azoknak, akik hetente ötször fogyasztottak halat. Ugyanakkor az Egyesült Államokban oly népszerű halburgerek és az olajban sült halak fogyasztása semmiféle módon sem volt hatással az EKG-ra.

    A kutatók feltételezése szerint a jótékony hatás a grillezett vagy sütőben elkészített tonhalban és egyéb zsíros halfajtákban lévő omega-3 zsírsavnak köszönhető, amelyet nem tartalmaz az olajban sült hal.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!