2023. február 5. vasárnap
More

  A rekedtség kiváltó okai

  A rekedtségnek, főleg, ha az elhúzódik, több egészségügyi oka is lehet, amikkel jobb óvatosnak lenni. Kivizsgálást és mielőbbi kezelést igényel.

  Több kiváltó oka is lehet, amik közül a leghétköznapibb a hangszalagok túlerőltetése, de nem ritka a téli vírusfertőzések következtében létrejövő rekedtség sem. A gége begyulladásával a hangszalagok beduzzadnak, ha pedig erőlteted a hangod, a rekedtség fokozódik.

  Visszamaradt, elhúzódott betegségek kapcsán is létrejöhet a hang berekedése, amikor a köhögés még gyógyulás után is megmarad egy ideig. A köhögés hatására a hangszálak szintén túlerőltetésnek vannak kitéve.

  Szintén betegségek vagy rossz szokás eredménye a krákogás is, ami szintúgy a hangszálakat erőlteti, de súlyos betegségek, mint például gége- vagy pajzsmirigyrák is okozhatja a tüneteket.

  Refluxbetegség esetén a gyomorból visszacsorgó maró váladék irritálhatja a felső légutakat, ezáltal a hangszálakat is, amik berekedhetnek.

  A dohányosok körében sem szokatlan a rekedt hang, hiszen a dohányfüst miatt a hangszálakon vizenyő keletkezik, ám a cigaretta miatt gégerák is létrejöhet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!