2024. április 20. szombat
More

    Embernek nem olyan hatékony a halolaj

    Az omega-3 zsírsavak szívet védő hatására vonatkozó OMEGA tanulmány eredményei szerint infarktus után az ilyen kezelés már nem javítja a betegek életkilátásait. A német kutatók tudományos előadása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának kongresszusán hangzott el.

    A sok omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát, viszont a világ más tájain végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvező szívhatása rendkívül egyéni.

    Az orlandói (Florida) nemzetközi konferencián ismertetett eredmények tovább bonyolították az eddigi nézeteket. Jochen Senges és munkatársainak OMEGA tanulmányában csaknem négyezer, szívinfarktus miatt kezelt beteg vett részt.

    Németország 104 kórházában a szívroham miatt fölvett betegek korszerű ellátása a világszerte elfogadott gyógyítási irányelvek szerint történt. Két héttel az infarktus után sorsolás következett: a vizsgálat résztvevőinek fele gyógyszerei mellett egy évig omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt is szedett, a többiek ugyanolyan külsejű kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott.

    A vizsgálatot „kettős vak” eljárással végezték: a megfigyelés végéig sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot és melyik résztvevő szedte az omega-3 készítményt nem tartalmazó kapszulát.

    A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelőzni az infarktus ismétlődését, vagy az újra szükséges kórházi fölvételt.

    Az omega-3 zsírsav kezelésben részesülő csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint azok, akiknek a gyógyszereit nem egészítették ki telítetlen zsírsavakkal. Az infarktus ismétlődése, vagy a szívhalál sem volt ritkább az omega-3 készítményt is szedő betegek körében.

    Az eredmény azért érthető, mert a jelenleg használatos, gyógyszeres kezelés igen hatékony és ennek kiváló eredményeit a halolajkivonat már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelőzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése előtt ajánlott, hogy hetenkét két-három alkalommal valamilyen halétel kerüljön az asztalra.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!