2022. november 29. kedd
More

  Túl sok kolbász, túl kevés mozgás: egyre több a túlsúlyos ember Ausztriában

  Egyre több a túlsúlyos ember Ausztriában – állapította meg az osztrák táplálkozási szokásokat vizsgáló, ötévenként megjelenő országos felmérés.

  Az elmúlt öt évben 31-ről 40 százalékra nőtt a súlyfelesleggel bíró felnőttek aránya a lakosságon belül, ebből 12 százalék elhízottnak számít. Az iskolás gyerekek egynegyede túlsúlyos és nyolc százaléka elhízott.

  Bár valamelyest csökkent a zsír-, a cukor-, és a sóbevitel, az osztrákok továbbra is túl sokat fogyasztanak ezekből. Egyúttal túl kevés gyümölcs és zöldség kerül a tányérjukra, és gabonafélék is az ajánlottnál kisebb arányban.

  A kedvezőtlen táplálkozási szokások hatását felerősíti, hogy a kelleténél kevesebb testmozgást végeznek – mutatott rá Alois Stöger egészségügyi miniszter.

  A tanulmánynak vannak azonban kedvező megállapításai is. Az omega-3 zsírsavak a megnövekedett halfogyasztásnak köszönhetően a korábbi évekkel szemben már elérik az ajánlott szintet az osztrákok táplálkozásában, és a napi 1,5 liter ajánlott folyadékbevitel is teljesül.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!