2024. március 29. péntek
More

    Puffadsz? Itt a megoldás ellene!

    A leggyakoribb emésztési probléma a puffadás, ami a hétköznapokban nagyon sok kellemetlenséggel jár. Néhány étkezési szabály betartásával és az életmód megváltoztatásával megelőzhető és megszűntethető a probléma.

    A tested jelez feléd, hogy mely táplálékok azok, amiknek emésztésével nehezebben boldogul. Tapasztald ki ezeket! Legtöbbször a gabonafélék, bizonyos gyümölcsök, a feldologozott élelmiszerek, a késztermékek és az élelmiszer adalékanyagok tehetőek felelőssé ezért, de nem ritka a káposztafélék és a hüvelyesek miatt érzett puffadás sem.

    Nem mindegy, milyen sorrendben történik az ételek fogyasztása. Ha olyan ételt választanál, ami puffadást okozhat, figyelned kell arra, melyiket mikor éri meg fogyasztani. A gyümölcsök például könnyen emészthetőek, nem úgy, mint a húsok, így a nap során először a gyümölcsöt érdemes megenni, csak ezután a húst.

    Legjobb megelőző módszer a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. Nem csak az immunrendszert erősíti, de az anyagcserére és az emésztésre is jó hatással van, serkenti azt, így azok, akik eleget mozognak, a legtöbb puffadási problémát elkerülhetik.

    Fogyassz sok rostot, ez is az emésztést segíti és a puffadást megelőzi. A zöldségekben és a gyümölcsökben sok rost található, ezeket mindenképp építsd be az étrendedbe.

    A koffein és az alkohol szintén puffadáshoz vezethet, azonban a víz vagy más hasznos folyadékok megelőzik azt. Elegendő folyadékbevitellel a szervezetedet is hidratálhatod és a fogyást is elősegítheted.

    Mit tegyél akkor, ha már felpuffadtál?

    Teázz! Pontosabban az édesköményből és a gyömbérből készült teákat ajánljuk. Az édeskömény lazítja az emésztőrendszeri izmokat és a leheletet is frissíti, míg a gyömbértea az emésztőrendszerre, megfázásra és energetizálásra is kiváló.

    A forró víz elkortyolgatása bár fura ötlet, mégis hatásos emésztőrendszeri problémák esetén. Egy valamire kell ennél figyelned, hogy ne égesd meg magad vele.

    Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a fokhagymát sem, ami tényleg egy csodaélelmiszer. Ugyan kellemetlen az íze, de minden olyan hasznos tápanyagot tartalmaz, ami jó a gáztúltengés ellen. Amennyiben nem szeretnéd, hogy kellemetlen legyen tőle a lehelleted, vágj egy girizdet apró darabokra, és ezeket egyesével nyeld le vízzel, akár egy gyógyszert.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!